Înlocuirea vechiului cazan pe gaz din CET Oradea cu echipamente moderne a atras o singură ofertă.

Modernizare fără căutare

Doar o asociere s-a declarat dispusă să instaleze o nouă sursă de producere a energiei electrice şi termice prin proiectul "unitate de producţie cogenerare de înaltă eficienţă pentru înlocuirea blocului 1 existent".

"Data limită de depunere a fost 20 octombrie, dată până la care a fost depusă o ofertă de către Asocierea formată din SC Loial Impex SRL - lider de asociere şi SC Moldproiect ASD SRL - asociat 1 şi Engul SRL - asociat 2 şi avându-i subcontractanţi pe Corsem Impex Srl şi Construcţii Bihor SA", a transmis luni Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Aceasta este cea de-a doua procedură de selecţie a unui executant. În cadrul licitaţiei din octombrie 2021, când valoarea estimată a lucrărilor era de 136,7 milioane lei (fără TVA), cele trei companii care şi-au depus oferte au refuzat ulterior să le mai susţină pe fondul creşterii preţurilor la echipamente, materiale şi manoperă în anul 2022.

Lucrări de 157,8 milioane lei

Astfel, Consiliul Local Oradea a majorat în luna aprilie devizul general al lucrărilor pentru a face oferta mai atractivă.

Valoarea totală a devizului este acum estimată la 195,5 milioane lei cu TVA. Din această sumă, 134 milioane lei cu TVA inclus o va reprezenta cofinanţarea de la bugetul de stat prin programul Termoficare. Diferenţa, care va fi asigurată din bugetul local, o vor reprezenta costurile cu dirigenţia de şantier, supervizarea lucrărilor, cheltuielile diverse şi neprevăzute şi altele.

"În final, lucrarea (care implică doar ce se va construi în CET - n.r.) a fost scoasă la licitaţie pentru suma 157,8 milioane lei fără TVA", a declarat luni pentru BIHOREANUL consilierul superior în cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Ioan Maghiar.

Motoare termice în loc de cazan pe gaz

Lucrările cuprinse în proiect vizează înlocuirea grupului energetic de cogenerare din CET, format dintr-un cazan şi o turbină pe gaz, ambele cu durata normată de viaţă expirată.

Echipamentele grupului au fost date în folosinţă în 1966. Cazanul a adunat peste 320.000 ore de funcţionare, iar turbina cam 310.000 ore de funcţionare.

Cele două utilaje sunt uzate, încalcă actualele normele privind poluare, fapt pentru care Termoficare a şi fost amendată de Garda de Mediu Bihor şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare.

Vechiul grup G1 va fi înlocuit cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcţionare pe gaze naturale, cu capacitate electrică de 25 MW, şi două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare.

După finalizarea lucrărilor, noile cazane vor fi puse în funcţiune după necesităţi, împreună cu noua turbină pe gaz a oraşului pusă în funcţiune de municipalitate în 2016 cu finanţare europeană.