Prefectura Bihor a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că Garda de Mediu a finalizat controalele privind salubrizarea în toate cele 101 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, demarate la solicitarea prefectului Dumitru Ţiplea, iar în 96 din acestea au fost găsite mormane de gunoaie abandonate ilegal. Comunicatul nu precizează care sunt primăriile unde comisarii de mediu nu au găsit probleme. 

Două primării au fost şi amendate, cu câte 30.000 de lei fiecare. Aşa cum BIHOREANUL a scris, este vorba de Primăriile Paleu şi Săcădat, care, în loc să adune gunoaiele de la marginea satelor şi să le transporte la depozitul Eco Bihor, le-au dat foc, respectiv le-au îngropat.

"S-a constatat că în judeţul Bihor, cu excepţia municipiului Oradea, nu există spaţii amenajate pentru depozitarea deşeurilor provenite din construcţii, pământ rezultat din excavaţii, deşeuri vegetale, îmbrăcăminte şi încălţăminte uzate, acest tip de deşeuri reprezentând peste 70%, din deşeurile abandonate neconform, pe o suprafaţă cumulată de 154.814 de metri pătraţi, cu un volum total de circa 6.550 metri cubi", se arată în comunicatul Prefecturii.

În municipiul reşedinţă de judeţ, aceste centre, unde orădenii pot preda gratuit deşeurile, au fost amenajate de Primărie şi RER Vest, unde orădenii pot preda gratuit deşeuri. Platforme similare ar urma să apară şi în judeţ, însă doar după ce proiectul de implementare a unui sistem integrat de management al deşeurilor (SMID) va fi finalizat. În prezent, ADI Ecolect şi operatorii de salubritate care au câştigat licitaţiile pentru colectarea deşeurilor pregătesc demararea activităţii.

Prefectura Bihor a mai precizat că, până acum, toate UAT-urile care au primit sarcini să cureţe gunoaiele au raportat progrese. "Verificările în teren se vor relua la o dată ulterioară, în prezenţa reprezentanţilor UAT-urilor", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, comisarii Gărzii de Mediu Bihor verifică în aceste zile şi starea de salubrizare pe drumurile naţionale din judeţ, tot la dispoziţia prefectului Dumitru Ţiplea. Aceste controale se vor finaliza peste o săptămână.