Pentru a nu fi sacrificați, 15 copaci maturi sunt mutați de pe Calea Aradului, stradă intrată în șantier, cu un utilaj de mari dimensiuni și anume adus din Ungaria, întrucât nicio firmă din România nu deține o asemenea mașinărie.
Operațiunea a început miercuri, când o companie din Ungaria, subcontractată de firma orădeană Adidem Gardener SRL, a descins pe Calea Aradului cu un utilaj special numit Big John 90d. Nicio firmă din România nu deține o asemenea mașinărie, care a mai fost adusă la Oradea și în toamna anului 2022, când mai mulți arbori au fost relocați din calea șantierului deschis atunci pentru pasajele subterane din Centrul Civic.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Oradea, Octavian Haragoș, în total vor fi mutați de pe Calea Aradului 7 meri tineri, 6 pruni și 2 tei, arbori cu diametrul trunchiului între 9 și 20 cm.
„Big John” îi transplantează pe Calea Matei Basarab, iar costurile operațiunii se ridică la 68.000 lei, fără TVA.
Rămâne de văzut, însă, dacă misiunea va fi una de succes, dat fiind că arborii mutați sunt înfloriți, iar de regulă plantările, tăierile sau alte lucrări horticole se fac în afara perioadei de vegetație.
„În mod normal, aceste operațiuni de extragere se fac toamna târziu sau iarna, când copacii intră în starea de repaus. Cu utilaje specializate, aceste operațiuni se pot face și în timpul vegetației, iar dacă se execută corect, șansele de reușită sunt mari”, a declarat pentru BIHOREANUL un specialist horticol.
Și reprezentanții Primăriei cred în succesul transplantării. „Atât tehnologia folosită, cât și diametrul arborilor, care este sub 30 cm, și nu în ultimul rând condițiile meteorologice - temperaturi scăzute și umiditate ridicată - fac ca șansele ca aceștia să se prindă pe noul amplasament să fie foarte mari. Foioasele care au fost mutate din Piața Gojdu prin aceeași tehnologie s-au prins în procent de 100%”, a declarat Octavian Haragoș pentru BIHOREANUL.
Așadar, doar timpul va putea spune dacă mutarea a afectat sau nu copacii...