Prefectura Bihor a raportat marţi dimineaţă 142 noi cazuri Covid depistate în ultimele 24 de ore, 23 de îmbolnăviri afectând personal medico-sanitar. În total, bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns, marți, la 12.829.

La două săptămâni după instituirea purtării obligatorie a măştilor de protecţie şi în spaţiile deschise, numărul cazurilor active a scăzut semnificativ.

Multe cadre medico-sanitare

Bihorenii recent diagnosticaţi sunt din Oradea (89), Marghita (10), Biharia, Sântandrei, Sânmartin, Lugaşu de Jos, Pomezeu, Ţeţchea, Tarcea, Cetariu, Săcădat, Sălard, Tileagd, Girişu de Criş, Aştileu, Cefa, Diosig, Săcueni, Beiuş, Holod, Bratca, Bunteşti, Curtuişeni, Vadu Crişului, Ştei, Nucet, Ştei şi Ineu.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, din cele 142 persoane confirmate cu Covid, 23 sunt cadre medico-sanitare (peste 16% din total): câte 10 de la spitalele Municipal şi Judeţean din Oradea, 2 de la spitalul din Marghita, precum şi un stomatolog, tot din Marghita.

În acest interval de timp a mai fost depistat cu Covid şi un copil cu vârsta sub 1 an.

Mai puţine cazuri active

Autorităţile au anunţat marţi dimineaţă un bilanţ total de 343 decese, fapt care înseamnă că în ultimele 24 de ore au fost declaraţi decedaţi din cauza infecţiei încă 7 pacienţi ai Spitalului Municipal din Oradea.

În acelaşi interval de timp, numărul vindecărilor a crescut la 9.373, astfel că în judeţ sunt încă 349 persoane vindecate.

În secţiile Spitalului Municipal din Oradea erau internate marţi dimineaţă 469 persoane, iar în judeţ numărul cazurilor active din judeţ a coborât semnificativ, la 3.113, după ce în urmă cu două săptămâni se apropia de 4.000.

După cum se știe, acum două săptămâni s-a instituit obligativitatea purtării măştilor de protecţie şi în spaţiile deschise, fapt care contribuie la încetinirea răspândirii virusului.

Amenzi mici

Echipele mixte de polițiști și jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore misiuni pentru prevenirea şi combaterea răspândirii noului coronavirus, iar acolo unde s-a impus, oamenii legii au luat și măsuri de sancționare pentru încălcarea legislației în vigoare.

Polițiștii și jandarmii au verificat 3.125 persoane carantinate și 1.899 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare la 117 societăți comerciale și în 216 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 201 sancțiuni contravenționale, din care 27 cu avertisment scris și 174 cu amenzi în valoare de 37.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Totodată, 6 jandarmi, în patrule mixte cu polițiști, au asigurat paza permanentă în cele două localități carantinate, Câmpani și Fânațe, de unde, tot pentru prima oară în ultimele săptămâni, nu a mai fost descoperit niciun nou caz Covid.