A fost dezinfecţie generală la Curtea de Apel Oradea după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, o persoană a fost confirmată cu noul coronavirus.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, pacientul confirmat este un judecător, care a primit rezultatul pozitiv al testului pe 31 iulie. Se pare că suspect de Covid-19 ar fi şi un grefier.

Ca urmare, la sfârşitul săptămânii trecute, întregul Palat de Justiţie a fost dezinfectat, iar Direcţia de Sănătate Publică Bihor a început o anchetă epidemiologică pentru izolarea contacţilor.

Dacă activitatea de judecată este afectată ori există vreun pericol pentru justiţiabili, deocamdată nu e clar, întrucât purtătorul de cuvânt al instanţei a avut telefonul de serviciu închis la sfârşitul săptămânii, iar luni dimineaţa a promis că va transmite un comunicat de presă, care nu a apărut, însă, nici până la prânz. 

Cert este că, luni, persoanelor programate pentru studierea unor dosare la Arhiva instanţei, inclusiv avocaţilor, nu li s-a mai permis accesul, în rest activitatea cu publicul fiind oricum sistată încă din luna mai. Documentele se pot depune la Curte doar online, prin poştă, ori pe fax.

Spre deosebore de secretomamia de la Curtea de Apel Oradea, la Judecătoria Beiuş reprezentanţii instanţei au postat un comunicat de presă pe portalul instanţei imediat după descoperirea angajaţilor infectaţi.

La Beiuş, o mare parte a personalului instanţei a intrat în carantină după descoperirea bolnavilor, arhiva, Registratura instanţei şi Compartimentul Asociaţii-Fundaţii şi-au oprit activitatea cu publicul, justiţiabilii având posibilitatea să trimită documentele prin poştă, e-amil sau fax.

Pe de altă parte, însă, activitatea de judecată nu a fost afectată. „Cauzele s-au judecat, chiar şi cu efectiv redus, practic o mână de oameni au ţinut toată activitatea instanţei”, a explicat, luni, preşedinta instanţei, judecătorul Cristina Marta.