Unii au apreciat ideea, pentru că pot preveni suprasolicitarea spitalelor în acest al cincilea val al pandemiei, cu cel mai mare număr de noi cazuri Covid descoperite zilnic, alţii le contestă pe motiv că ar favoriza răspândirea virusului.

Cert e că, deşi ca să le deschidă spitalele au cheltuit resurse importante, centrele de evaluare a bolnavilor Covid cu forme uşoare sunt deocamdată goale. Motivul? Dezorganizarea şi neatenţia la detalii a autorităţilor.

BIHOREANUL vă prezintă încă un eşec al sistemului sanitar în plină pandemie.

Policlinici speciale

Organizarea centrelor de evaluare a bolnavilor Covid cu forme uşoare şi medii a fost propusă de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la finele anului trecut. Văzute ca un fel de policlinici speciale pe lângă spitalele Covid, unde persoanele testate pozitiv să se prezinte în ziua confirmării sau în cea imediat ulterioară, pentru a beneficia, gratuit şi fără bilet de trimitere, de consultaţii, investigaţii imagistice şi medicaţie, indiferent dacă sunt asigurate sau nu, centrele de evaluare ar fi menite să prevină aglomerarea spitalelor: orice persoană se poate prezenta, este consultată, i se fac analize, dacă e cazul radiografie şi CT, iar în final primeşte medicamente, inclusiv antivirale şi anticorpi monoclonali, care stopează evoluţia bolii din debutul infectării.

În decembrie, Guvernul a adoptat în acest scop OUG 129/2021, iar Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a reglementat decontarea serviciilor, autorităţile vorbind despre deschiderea în ianuarie a cel puţin 230 de centre în ţară.

Probleme logistice

La finele săptămânii trecute, conform Ministerului Sănătăţii, erau funcţionale doar 136 de centre, dintre care 8 în Bihor. În Oradea sunt 3, la spitalele Municipal, Pelican şi CFR, care iniţial trebuiau să funcţioneze 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Doar Pelicanul a adoptat însă program non-stop, Municipalul îl ţine deschis de luni până vineri între 7.00-19.00, iar CFR de luni până vineri între 8.00-12.00.

Celelalte 5 centre au fost stabilite la spitalele municipale din Beiuş (zilnic între 8.00-15.00), Salonta (zilnic între 8.00-15.00) şi Marghita (zilnic între 8.00-14.00), precum şi la cele orăşeneşti din Aleşd şi Ştei (de luni până vineri între 8.00-15.00).

Managerii celor 8 spitale au semnat acte adiţionale cu CAS Bihor miercuri, iar de joi centrele ar fi trebuit să primească bolnavi. Toate, însă, au avut probleme tehnice: au primit cu întârziere un fişier care să le permită raportarea în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat al CAS) a serviciilor furnizate, astfel că interconectarea a funcţionat doar în a doua parte a zilei. În plus, spitalele din Salonta şi Marghita încă nu asiguraseră circuite separate Covid – non-Covid, problema fiind rezolvată la Salonta în ziua respectivă, la Marghita însă centrul urmând să fie deschis abia săptămâna aceasta.

Lipsă de comunicare

Practic, 7 dintre cele 8 centre de evaluare Covid au funcţionat normal abia de vineri. Oricum, fără rezultatele scontate: deşi joi şi vineri Direcţia de Sănătate Publică a raportat descoperirea a 1.535 de persoane infectate, în cele 7 centre s-au prezentat doar 16 persoane - 1,04% din totalul potenţialilor pacienţi.

Cauza principală: autorităţile nu au făcut nicio campanie de informare publică! Nici măcar persoanelor cărora li s-au transmis SMS-uri că au fost confirmate pozitiv la testare nu li s-a adăugat şi informaţia că se pot adresa centrelor de evaluare.

Carenţa de sistem a fost suplinită pe ici, pe colo, de managerii de spitale. "Am cerut colegilor din centrul de testare să le comunice persoanelor confirmate cu Covid că se pot adresa centrului de evaluare, aflat la câteva zeci de metri distanţă", a exemplificat Adrian Haţegan, managerul spitalului din Salonta, precizând însă că în 2 zile doar 5 persoane din câteva zeci au optat pentru evaluare. "Majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, nu au nevoie de antivirale sau anticorpi", a precizat acesta.

La rându-i, managerul Municipalului orădean, Laurenţiu Chiană, spune că "adresabilitatea către orice structură medicală nu se formează într-o zi sau două", aşa că se aşteaptă ca centrele de evaluare Covid să aibă pacienţi abia de săptămâna aceasta, după ce publicul va fi mai informat, inclusiv de către medicii de familie. Altfel, centrele nu-şi vor atinge scopul, iar o parte dintre cei infectaţi, rămaşi fără evaluare şi medicaţie, s-ar putea întoarce mai târziu, în stare mai proastă, pentru a fi internaţi în spitale...