Creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 şi posibilitatea imunizării cu a treia doză de ser anti-Covid au produs cozi, marţi dimineaţă, la centrul de vaccinare din Piaţa Gojdu.

Cu o jumătate de oră înaintea deschiderii, în preajma acestuia aşteptau deja aproximativ 20 de persoane, coada persistând până după ora 10, când personalul administrase deja un număr de doze cât pentru o zi întreagă.

"Vreau să mă vaccinez"

După mai mult de trei luni, coada la cel mai solicitat centru de vaccinare rămas operaţional în Oradea alături de cele de la spitalele Militar şi Pelican - cel din Centrul Civic - a reapărut, oamenii vrând să primească nu doar doza a treia, în prima zi în care acest lucru este posibil, ci şi pe a doua sau chiar pe prima.

"Nu m-am vaccinat până acum, dar vreau să mă vaccinez pentru că am prietene care au făcut Covid", a spus o tânără elevă de liceu.

Cei mai mulţi au fost, totuşi, orădenii de vârsta a treia şi a doua, trecuţi de 40-45 ani, cu diverse afecţiuni cronice, de la obezitate şi diabet până la altele, mai complicate.

"Avem oameni de toate vârstele, şi care aşteaptă doza a treia, care se face doar cu Pfizer şi Moderna, şi care se vaccinează pentru prima oară, inclusiv cu Johnson & Johnson sau chiar cu Astra Zeneca", a explicat BIHOREANULUI dr. Adriana Vladu, adjunctul coordonatorului centrului de vaccinare din Piaţa Gojdu.

"Am aşteptat cu groază"

Potrivit medicului, o afluenţă crescută la acest centru de vaccinare a început să fie resimţită încă de săptămâna trecută. "Am început să vaccinăm şi 200 de persoane pe zi, deşi teoretic capacitatea este de 8 persoane pe oră, adică 96 de persoane pe zi", spune dr. Vladu.

"Am aşteptat chiar cu groază acest moment, pentru că de săptămâna trecută veneau zilnic cel puţin câte 20 de persoane să ne întrebe când vor putea face doza a treia", explică medicul.

De altfel, marţi la ora 10, la doar două ore după deschiderea centrului, personalul vaccinator administrase deja 100 de doze, cât este capacitatea maximă normată a centrului.

"Despre doza a treia ne-au întrebat mai ales persoane mai în vârstă care au probleme de sănătate, dar încep să vină şi tineri care au observat că a crescut numărul infectărilor, inclusiv adolescenţi", a mai spus dr. Adriana Vladu.

Inclusiv marţi dimineaţă, a fost vaccinată o fetiţă de 14 ani, în maşina părinţilor, deoarece a trecut printr-o operaţie ortopedică şi nu se poate deplasa, convalescentă fiind, decât în cârje.

"Unul a zis că suntem oi..."

Din păcate, pe lângă orădenii care înţeleg importanţa vaccinării şi vor să fie cât mai protejaţi împotriva infectării cu Covid există şi alţii care neagă beneficiile vaccinării şi îi jignesc pe cei care se adresează centrului de vaccinare.

"Când m-am aşezat la coadă, un bărbat care a coborât dintr-un tramvai a zis că suntem oi, că suntem proşti, fiindcă ne lăsăm vaccinaţi", a mărturisit o femeie, completând că, în ciuda acestui fapt, nici nu i-a trecut prin cap să renunţe la vaccinare. "E gratis să mă vaccinez şi nici nu păţesc nimic decât că sunt mai protejată decât cei nevaccinaţi", spunea femeia.

Organizare deficitară

În ciuda faptului că trebuie să completeze chestionarele şi unii o fac în picioare, înainte să intre practic în incinta centrului, oamenii aşezaţi la coadă s-au dovedit răbdători.

Organizarea putea fi, însă, mai bună, spune adjunctul coordonatorului centrului de vaccinare, pentru a se evita "circul" produs de unii nemulţumiţi.

"Din păcate, DSP ne-a dat directivă pentru vaccinarea cu Johnson & Johnson, preferată de unele persoane pentru că se face într-o singură doză, să o facem numai joia între orele 8.00 şi 14.00, dar vă daţi seama că administrăm serul acesta şi în afara orarului fixat, pentru că noi auzim circul pe care îl fac oamenii, nu ei (n.r. – cei de la DSP). Deşi poate ar fi trebuit să-i trimit la DSP, să facă acolo circ...", afirmă medicul.

La fel, şi administrarea vaccinului Astra Zeneca, mai puţin "căutat", s-ar putea face doar lunea şi joia, însă personalul vaccinator satisface şi cererile de vaccinare cu acest ser.

Neplătiţi din vară

Centrul de vaccinare anti-Covid din Piaţa Gojdu este deservit de trei medici, cinci asistenţi şi patru registratori, care cel puţin în primele ore ale dimineţii de marţi nu au prea avut timp de pauze.

Întregul personal este neplătit de la mijlocul verii. "Săptămâna trecută am primit plata pentru munca pe luna iunie, iar ieri (n.r. – luni) o parte din colegi au primit şi banii pe luna iulie. Şi suntem la sfârşitul lui septembrie", spune dr. Adriana Vladu.

Doza a treia – pentru cine, când şi cum?

A treia doză de vaccin anti-Covid (supra-rapel sau booster, cum i se mai spune) o poate primi orice persoană care, începând din 28 septembrie, împlineşte cel puţin 6 luni de la administrarea rapelului (celei de-a doua doze). Aceasta poate fi administrată în orice centru de vaccinare unde sunt folosite serurile Pfizer şi Moderna (singurele care se administrează ca supra-rapel, indiferent de cele folosite înainte în cazul unei persoane).

Doza a treia se face atât "la liber", la orice centru de vaccinare sau cabinet de medic de familie implicat în program (dacă acesta administrează Pfizer şi Moderna), cât şi în baza unei programări pe platforma online.

Vaccinul anti-Covid poate fi făcut şi în aceeaşi zi în care se administrează şi alte tipuri de vaccinuri, ca de pildă cel anti-gripal sau împotriva HPV.

Inclusiv copiii cu vârsta de peste 12 ani pot face cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid, cu condiţia, bineînţeles, să fi împlinit 6 luni de la data rapelului.