Asociația Ark, organizatoarea primei săptămâni de tip Pride din Oradea, a transmis joi un comunicat de presă cu concluziile trase după șirul de evenimente ținute într-o încăpere a pub-ului Lokal, subliniind că ele au adunat circa 1.000 de membri ai comunității LGBTQIA+, „aliați” ai acestora, precum și „persoane care au dorit să își formeze o imagine reală a situației acestei comunități la nivel local și național”.

Reprezentanții Ark Oradea spun că sunt „recunoscători celor care au ales să afirme că orașul nostru aparține tuturor orădenilor, indiferent de diferențele dintre noi, diferențe care fac din Oradea un oraș cu atât mai bogat”. 

Prima ediție Oradea Pride s-a desfășurat în perioada 7-13 august și s-a adresat comunității LGBTQIA+ locale (persoane lesbiene, gay, bisexuale, transgen, queer/questioning, intersex, asexuale) și persoanelor care o susțin.

S-au organizat conferințe pe teme relevante pentru membrii acestei comunități, precum și expoziții, ateliere, proiecții de film și concerte. 

„La Oradea Pride 2023 s-a conversat, s-a râs, s-a dansat, s-a cântat, dar s-a și plâns atunci când participanții au simțit că pot să își mărturisească experiențele, lipsiți fiind de prejudecățile și obstacolele cu care se confruntă în multe momente din viața lor de zi cu zi. Credem într-o Oradea în care oameni cu experiențe și identități diverse se pot manifesta fără restrângeri, o Oradea care să îi recunoască și pe membrii comunității LGBTQIA+ drept localnici ai ei cu acces la toate beneficiile pe care acest oraș are să le ofere, iar Oradea Pride 2023 reprezintă, înainte de orice altceva, un prim pas spre acea Oradea la care sperăm și pentru care vom depune eforturi împreună”, se arată în comunicatul-manifest al organizatorilor. 

Reprezentanții Asociației Ark Oradea precizează și că „evenimentele s-au desfășurat fără incidente”. „Pe această cale, dorim să mulțumim firmei de securitate și autorităților locale, Inspectoratului de Jandarmi Județean General de brigadă Anton Berlescu Bihor și Poliției Municipiului Oradea, pentru buna colaborare și sprijinul de specialitate acordat”, mai spun organizatorii, care adaugă mulțumiri adresate către Accept, ART200, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Identity.Education, Incluziune pe Bune, KineDok, MozaiQ, Muzeul Istoriei și Culturii Queer, Queer Sisterhood Cluj - Hilltop Org, TransCore.

BIHOREANUL a scris cum debutul săptămânii Pride s-a făcut cu o expoziție de portrete și povești ale unor persoane, în special tinere, din comunitatea LGBTQIA+.

Evenimentele dedicate persoanelor cu alte orientări sexuale n-au fost bine primite de comunitățile religioase din Bihor, fiind lansate petiții online pentru interzicerea unor astfel de manifestări, iar liderii bisericilor semnând o „Scrisoare către bihoreni”, în care spun că vor să traseze „niște limite clare ale normalității” și că „este natural că bărbații să fie bărbați, femeile să fie femei”, îndemnând credincioșii la „acțiune și rugăciune”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!