Procurorul general al României, Gabriela Scurtea, a anunțat miercuri că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus retrimiterea în judecată a fostului președinte al României, Ion Iliescu, a fostului prim ministru Gelu Voican Voiculescu și a fostului comandant al Aviației Iosif Rus, acuzați că au comis „infracțiuni contra umanității” în decembrie 1989, după ce dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit.

„Concepția rechizitoriului este centrată pe acțiunile intervenite în perioada 22.12.1989 – 30.12.1989, după părăsirea sediului CC al PCR de către Nicolae Ceaușescu. Doctrina internaţională privitoare la crimele împotriva umanităţii, în legătură directă cu articolul 33 al Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale stabileşte că sunt exoneraţi în mod explicit militarii care săvârşesc fapta ca urmare a unui ordin militar de acţiune și că, într-un asemenea caz, responsabilitatea penală va incumba doar persoanei care a dat ordinul”, a precizat Gabriela Scutea. 

Inquam Photos / Octav Ganea

Conform unui comunicat publicat de Parchetul General, „inculpatul Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN”.

Procurorii precizează că „aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989, au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari”.

Aceste fapte săvârșite de Ion Iliescu, se arată în comunicatul Parchetului General, „au generat pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00- 30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei  civile, de pe întregul teritoriu al României”.

Infracțiuni similare i se impută lui Gelu Voican Voiculescu, care avea calitatea de „factor decizional politico-militar al CFSN (organism care și-a subordonat Consiliul Militar Superior)”. 

La rândul său, generalul în retragere Iosif Rus este inculpat fiindcă „în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, cu intenţie, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 - 30 decembrie 1989, a exercitat prin ordinele sale militare, date în mod sistematic, operațiunea de inducere în eroare a opiniei publice”, care a avut drept consecință moartea a sute de oameni și rănirea a mii. 

Conform Hotnews.ro, în aprilie 2019, Secţia militară a Parchetului General a trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. În mai 2021, însă, dosarul Revoluției a fost retrimis Parchetului de către instanța supremă, pentru mai multe probleme din rechizitoriu, iar acum Parchetul General susține că au fost "înlăturate neregularitățile" constatate de Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a dispus din nou trimiterea în judecată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!