În ultimele decenii, Oradea a avut norocul de a fi ferită de inundații și viituri, dar nimeni nu poate garanta imunitatea la dezastre naturale. Și când va fi așa, în centrul orașului va fi prăpăd, avertizează doi specialiști, iar asta pentru că tocmai instituția care ar trebui să vegheze la măsurile de siguranță le încalcă!
Ingineri hidrotehniști cu experiență, acum cu părul alb, orădenii Alexandru Péter și Traian Bogluț spun că ABA a îngustat ilegal albia minoră a Crișului Repede, ceea ce ar putea destabiliza podul de lângă Primărie.
Proiect vechi
De peste un deceniu, Primăria și Administrația Bazinală de Apă Crișuri colaborează pentru a amenaja promenade pe malurile Crișului, ultimul tronson rămas în lucru fiind cel de pe malul stâng, între podurile Intelectualilor și Sf. Ladislau.
În 2020, după inaugurarea parcării subterane din strada Independenței, ABA a început lucrările de consolidare a malului, care au presupus ridicarea unui zid de sprijin, amenajarea unei rampe de coborâre spre promenadă, a unor trepte în râu, dar și a unui amfiteatru în aer liber.
Scena acestuia este o platformă de beton făcută la nivelul promenadei, în formă de semicerc. Pe lângă aspectul estetic îndoielnic, cu scări ce sunt îmbrăcate zilele acestea într-o marmură ce nu se potrivește deloc cu zona, amenajarea i-a lăsat cu gura căscată pe orădenii Alexandru Péter și Teodor Bogluț, ambii absolvenți ai Facultății de Construcții Hidrotehnice din Timișoara, acum septuagenari. „Este o îngustare a Crișului ilegală și periculoasă”, spun ei.
Se vede cu ochiul liber
Pentru că ABA a intrat cu betonul în albia minoră, segmentul de cerc cu o lungime de circa 46 de metri și o lățime de 7 m „subțiază” râul în zonă. De la o lățime de 35 m, cât are în amonte, în dreptul amfiteatrului a scăzut la doar 27 m. „Este un lucru nepermis de lege și de manualele după care noi am învățat în facultate și după care, probabil, a studiat și dl Pásztor (n.r. absolvent al aceleiași facultăți)”, spune Péter.
Lovindu-se de amfiteatrul din beton ca de un obstacol, Crișul cotește dreapta. „Se modifică scurgerea râului, ceea ce deja se vede cu ochiul liber. Albia de scurgere nu mai este uniformă, iar la ape mai mari devierea va fi și mai puternică”, zice inginerul, care deja a surprins în fotografii curentul de apă deviat nenatural (foto). După „viraj”, râul curge spre malul opus și în timp îl va eroda, punând în pericol strada Libertății și clădirile de acolo.
Colegul său îi confirmă spusele. „La ape mari, îngustarea de albie va avea un efect dezastruos și ar putea afecta Podul Sf. Ladislau”, zice Bogluț, care se consideră și activist de mediu, militând pentru păstrarea malurilor Crișului verzi.
Întrucât nu va mai curge liniar, râul ar putea săpa sub picioarele podului, ceea ce îl va destabiliza. Un scenariu apocaliptic, dar care ar putea deveni realitate în cazul unor precipitații abundente sau dacă barajele de acumulare din amonte de Oradea ar trebui golite. „În 1992 a fost o defecțiune la Tileagd și lacul de retenție a trebuit golit imediat, aproape complet. Nimeni nu poate garanta că asta nu se va mai întâmpla”, spune Péter.
Pe lângă lege
Amenajarea făcută de ABA încalcă Legea Apelor, ce prevede că lucrările de pe ape trebuie făcute în așa fel încât să nu le influențeze scurgerea, dar și că „orice activitate pe luciu de apă, în albii minore sau în zone de protecție” trebuie să nu producă „efecte negative”. Ordinul Ministerului Mediului 1.163/2007 stipulează, de asemenea, că orice construcție trebuie să asigure regimul de curgere a apelor „prin evitarea lucrărilor care introduc rezistențe hidraulice semnificative”.
Ca să-și susțină spusele, cei doi au contactat profesori de hidrotehnică din țară, care nu doar le-au confirmat spusele, ba chiar au avansat ideea că destabilizarea malului drept se va întâmpla și în absența unei viituri!
Aceste probleme puteau fi evitate, spun Péter și Bogluț, dacă ABA Crișuri ar fi făcut un studiu hidrologic și ar fi modelat digital „strangularea” albiei. „Tehnologia există și ar fi văzut efectele periculoase ale lucrărilor”, zice Péter.
Previzibil, directorul ABA, Pásztor Sándor (foto), respinge acuzațiile celor doi, afirmând că Podul Ladislau și centrul Oradiei sunt în siguranță. „Sunt exagerări, aici nu vorbim de o obturare, ci doar de o foarte ușoară deviere. În cazul unei viituri, toată acea promenadă va fi sub apă, așa a și fost gândită. Crișul va curge nestingherit, nu va fi nicio problemă”. Dacă chiar vor apărea probleme de eroziuni pe malul drept, tot șeful ABA oferă soluția: „Îl vom consolida!”.
Pe românește, ar fi în stare să toarne beton și în ultima zonă naturală a Crișului...