Înainte de a prelua portofoliul de la Ministerul Finanțelor, bihoreanul Marcel Boloș a făcut bilanțul activității de 14 luni la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, arătând că în această perioadă rata absorbției fondurilor europene a crescut cu 20 de procente.

Mai precis, potrivit raportului publicat pe site-ul MIPE, România a ajuns la o rată de absorbție de 75%.

„Cel mai prolific an”

„În ultimul an (mai 2022 – mai 2023), suma totală primită de România din fonduri europene prin Politica de Coeziune și PNRR este de 11,3 miliarde de euro, iar rata absorbției a crescut de la 54% la 77% în prezent”, se arată în raport.

La 4 mai 2022 spuneam că dedic acest mandat la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene beneficiarilor care au nevoie de eficientizarea implementării proiectelor prin care construim viitorul României, şi în egală măsură, au nevoie de sprijin pentru debirocratizarea accesului la finanţările europene. Am ajuns în punctul în care trebuie să vă spun rămas bun, cu speranţa că activitatea mea s-a apropiat de aşteptările dumneavoastră. Asta după un an în care am făcut tot ce am putut să valorific puterea fondurilor europene pentru a stimula dezvoltarea economică şi pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor. An în care au întrat zilnic în România peste 30 de milioane de euro”, a transmis Marcel Boloş.

Prin politica de coeziune, în ultimul an s-au încheiat peste 4.000 de contracte în valoare de 4,6 miliarde de euro, în timp ce numărul contractelor semnate de coordonatorii de reforme și investiții, prin PNRR, este de peste 8.800, în valoare totală de 26 miliarde de euro.  

Dacă privim rezultatele, aș spune ca fost cel mai prolific an în domeniul fondurilor, atât din punctul de vedere al sumelor atrase de România și al contractelor semnate, cât și al mecanismelor pe care le-am pus în practică, prin descentralizare, digitalizare, debirocratizare, planificare și predictibilitate. Cea mai mare satisfacție pe care o am după acest an de eforturi intense este că rezultatele se văd cel mai bine în viața de zi cu zi a oamenilor: am oferit companiilor din toată țara sprijin în valoare de 1,5 miliarde de euro, 1 miliard de euro au fost investiți în eficiența energetică națională și 4 milioane de români vulnerabili au primit sprijin material pentru alimente, îmbrăcăminte, rechizite sau pentru plata facturilor de energie”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Măsuri pentru românii vulnerabili

Potrivit raportului, toate cele 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027 sunt aprobate, cu un buget total de 46 de miliarde de euro, iar în programele aferente perioadei 2014-2020 s-au primit de la Comisia Europeană 77% din alocările totale.

Până în prezent, au fost lansate în consultare publică ghiduri aferente a 100 apeluri de proiecte, în valoare totală de aprox. 8,3 miliarde euro, din care aprox. 5,2 miliarde euro reprezintă contribuția UE. Acestea sunt în conformitate cu obiectivele, prioritățile și bugetele stabilite prin programele negociate și aprobate de către Comisia Europeană. Primele apeluri de proiecte urmează a fi deschise în luna iunie 2023”, se mai arată în raportul lui Boloș.

Fostul ministrul al Proiectelor Europene a amintit și că românii vulnerabili au primit carduri de energie și pachete cu alimente, plătite din bani europeni, dar și că a pregătit programe care vor susține în continuare măsuri sociale.

Unul dintre principalele obiective ale acestei perioade a fost continuarea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată, în ultimul an fiind semnate 29 contracte în valoare totală de 1,2 miliarde euro, ceea ce înseamnă 267.000 români conectați la rețeaua de apă și 181.578 la rețeaua de canalizare. De asemenea, au fost salvate proiecte strategice de peste 10 miliarde euro din perioada 2014-2020 prin adoptarea unui act normativ care stabilește și definește tipurile de proiecte care fac obiectul procesului de închidere (proiecte etapizate, proiecte nefuncționale, proiecte nefinalizate, proiecte ce trebuie reziliate). În plus, permite trecerea proiectelor dintr-o perioadă de programare în alta”, a mai transmis Boloș.

Despre PNRR, viitorul ministru al Finanțelor a precizat că s-au implementat 72 de ținte și jaloane, care au o valoare totală de 10 miliarde de euro.

Citește aici raportul lui Marcel Boloș:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!