A intrat în vigoare ordonanța care le impune românilor care locuiesc la bloc și sunt legați la sistemul public de termoficare să își monteze contoare individuale pentru energie termică. Termenul maxim pentru instalarea acestora este 31 decembrie 2022, potrivit ordonanței publicate în Monitorul Oficial.

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în textul ordonanței.

Conform OUG nr. 130 din 29 septembrie 2022, pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, „în cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

De asemenea, persoanele care au deja montate repartitoare care nu pot fi citite de la distanță trebuie să le înlocuiască până la 1 ianuarie 2027. De la prevederea din urmă există o excepție, și anume dacă „asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil”. 

Potrivit Digi24, aceste măsuri, incluse în Planul Naţional Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice, ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2021, însă au fost amânate. 

În 2021, BIHOREANUL scria că, în Oradea, din circa 68.000 de apartamente la bloc, circa 6.000 (cele construite mai recent) au contoare, iar circa 8.000, mai vechi, au repartitoare de costuri. Astfel, zeci de mii de apartamente vor trebui să se alinieze noii legi în vigoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!