Europenii vor trece printr-o iarnă grea, în care facturile pentru energia electrică se anunţă mari. În mod firesc, economisirea energiei ar trebui să fie o preocupare, astfel încât şi costurile să fie cât mai mici.

Sfaturile pe care le dau specialiştii încep cu înlocuirea tuturor becurilor cu incandescenţă sau cu halogen cu becuri care consumă mai puţin, cum sunt cele cu LED, şi înlocuirea aparatelor electrocasnice cu cele din clase superioare de eficienţă energetică.

Fireşte, becurile nu ar trebui lăsate pornite în încăperi goale, iar lumina naturală ar trebui folosită cât mai mult cu putinţă. Senzorii de mişcare şi cei crepusculari ar putea fi o soluţie bună pentru iluminatul exterior.

De asemenea, se recomandă deconectarea aparaturii atunci când nu e folosită. Dispozitivele inteligente conectate la internet (televizoare inteligente, console de jocuri, imprimante) produse înainte de anul 2016 pot consuma până la 80 de waţi în modul standby. Conectaţi-le la un prelungitor cu întrerupător şi prize multiple, pentru a opri cu uşurinţă alimentarea.

Spălarea rufelor trebuie făcută inteligent: porniţi maşina de spălat doar când cuva este plină de haine murdare, alegeţi cea mai scăzută temperatură adecvată materialului, pentru că detergenţii din ziua de azi sunt eficienţi şi în aceste condiţii, şi nu folosiţi funcţia de prespălare dacă hainele nu sunt foarte murdare. Evitaţi să folosiţi uscătorul de rufe, care consumă de două ori mai multă energie decât un ciclu de spălare.

Cei care folosesc un boiler electric ar trebui să seteze temperatura apei la maximum 60 de grade Celsius, iar duşurile ar trebui să fie cât mai scurte, pentru a evita risipa apei calde şi, astfel, necesitatea boilerului de a încălzi cantităţi mai mari.

Dacă obişnuiţi să folosiţi cuptorul pentru gătit, deschideţi uşa cât mai rar, pentru a preveni pierderea căldurii şi, implicit, creşterea consumul energetic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!