Compostul este produsul rezultat în urma descompunerii materiilor organice generate în gospodărie. Ideea de compostare este indicată în special locuitorilor de la case, din mediul rural, care vor putea folosi acest îngrăşământ natural pentru fertilizarea grădinii.

E nevoie doar de un compostor, pe care AVE Bihor îl pune gratuit la dispoziţia clienţilor săi, de puţină pricepere şi răbdare. Procesul e mai îndelungat, însă vă oferă satisfacţia că toţi nutrienţii din plante şi fructe vor ajunge înapoi în sol.

Ce intră în compost

Orice produs vegetal din bucătărie poate ajunge în lada de compost. E bine să aveţi un mic recipient chiar în casă, în care să puneţi separat cojile de banană, pâinea, resturile de roşii, cojile de ouă sau orice alte deşeuri verzi rezultate în bucătărie. Pentru că acestea vor începe să miroasă pe fondul procesului descompunere, le veţi duce afară, în compostorul mare, iar aici se produce fenomenul de compostare. Secretul este să amestecaţi regulat întregul conţinut şi atunci va rezulta un produs omogen, fără niciun miros! Va dura poate şi un an de zile întregul proces, iar la final va trebui să cerneţi tot pentru a rămâne cu îngrăşământul 100% natural.

Beneficiile compostării

Beneficiile compostării sunt atât de multe încât e greu să le enumerăm pe toate. Creşte rezistenţa plantelor împotriva agenţilor patogeni, dăunătorilor, substanţele nutritive sunt mai uşor absorbite de plante, structura solului se îmbunătăţeşte, deşeul rezidual nu va mai emana mirosuri neplăcute deoarece deşeul organic nu mai este amestecat cu acesta. În plus, ceea ce nu e deloc de neglijat, cantitatea de deşeu rezidual va scădea prin compostare, ceea ce înseamnă facturi mai mici la salubritate.

Ghid de compostare individuală

Dacă nu aţi mai făcut niciodată acest lucru, nu vă speriaţi. E simplu, iar AVE Bihor vă pune la dispoziţie şi un ghid de compostare, care vă va oferi cele mai utile sfaturi despre cum se realizează compostarea.

"Ne dorim ca toată lumea să înţeleagă beneficiile compostării, mai ales clienţii noştri din mediul rural, unde nu există ridicare pentru deşeurile bio. Dacă vor urma pas cu pas recomandările din ghidul nostru, vor obţine compost pentru grădinile lor, iar facturile de salubritate vor scădea, ceea ce este în interesul direct al clienţilor noştri", spune Székely -Farkas Tímea, responsabil de mediu la AVE Bihor.

AVE BIHOR