Ca operator de salubritate, AVE Bihor şi-a propus implementarea unui sistem de colectare a deşeurilor în cinci fracţii, care să ajute inclusiv la curăţenia judeţului.

PET-uri şi deşeurile reciclabile continuă să polueze zone turistice din Bihor, deşi locul lor ar trebui să fie în staţiile de sortare şi de acolo înapoi în circuitul comercial. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, aşa că am decis să demarăm şi să participăm la cât mai multe campanii de informare şi conştientizare, care ar putea schimba această situaţie.

Mentalitatea, primul inamic al civilizaţiei 

"Orice PET care ajunge într-un râu sau o peşteră înseamnă o dublă pierdere pentru comunitate. Pentru că în loc ca acel PET să fie revalorificat, el ajunge să polueze zone turistice de mare frumuseţe. Participăm ori de câte ori putem la acţiuni de ecologizare, dar schimbarea trebuie să vină din noi. Degeaba acţionăm asupra efectelor, dacă nu eliminăm cauza", spune Székely - Farkas Tímea, responsabil de mediu AVE Bihor.

De aceea, ne-am concentrat acţiunile de conştientizare în zonele în care poluarea este prezentă. Şi am insistat asupra copiilor, pentru că ei reprezintă viitorul.

Copiii, şansa unei schimbări

Dacă vrem să schimbăm viitorul, trebuie să începem cu copiii. Pentru că ei sunt cei care pot produce această schimbare, prin exemplul personal.

"Am implicat tineri din zone defavorizate, în care prezenţa deşeurilor în locuri neautorizate a devenit o normalitate. Am mers în şcoli şi i-am ajutat şi pe profesori cu materiale didactice. Vrem să ajutăm la crearea unui viitor sustenabil pentru noi toţi", spune Székely - Farkas Tímea.

Angajaţii AVE Bihor au participat recent la cupa PET din Ungaria. Au colectat deşeuri din zona Şuncuiuş-Vadu Crişului, iar la final, din deşeurile strânse, s-a construit un pod plutitor.

Credem că astfel de practici de aruncare a PET-urilor în natură trebuie să înceteze pentru că ele ameninţă, flora, fauna, turismul şi sănătatea noastră, a tuturor.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!