Cele patru orădence, între care şi două fetiţe, care au fost internate în stare gravă la spital, miercuri, după ce au fost intoxicate cu o soluţie interzisă în Uniunea Europeană din 2007 şi folosită pentru tratarea scabiei, se simt mai bine şi sunt conştiente.

Purtătoarea de cuvânt a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, Lisa Crăiuţ, a declarat joi, la solicitarea BIHOREANULUI, că cele două persoane care s-au aflat miercuri în stare gravă, adică fetiţa de doi ani şi mătuşa ei, de 27 de ani, au fost detubate de la sistemul mecanic de ventilaţie din secţia de Anestezie Terapie Intensivă şi sunt conştiente.

"Toate cele patru paciente se simt mai bine. Mama celor două fetiţe, de doi și patru ani, a fost transferată de pe secţia ATI a spitalului de pe strada Gheorghe Doja pe cea de pe strada Corneliu Coposu, pentru a le fi aproape fiicelor sale. Mătuşa fetelor, în vârstă de 27 de ani, este în continuare internată la ATI, în clădirea unităţii spitaliceşti de pe strada Gheorghe Doja", a declarat purtătoarea de cuvânt.

După cum BIHOREANUL a mai scris, ambele fetiţe şi mama lor în vârstă de 23 de ani au inhalat vaporii soluţiei toxice, în timp ce pacienta de 27 de ani s-a spălat pe picioare cu aceasta.

Soluţia, numită Diazinol, conţine o substanţă activă numită Diazinon, care este un pesticid interzis în Uniunea Europeană, prin Decizia Comisiei Europene din 6 iunie 2007. Aceasta impunea retragerea de pe piaţă a tuturor produselor fitosanitare ce conţin substanţa respectivă, considerată periculoasă pentru sănătatea umană şi mediu.

Cu toate acestea, preparatul mai poate fi găsit în România, în magazine cu uz veterinar ori poate fi comandat online. Aceasta este folosită pentru tratamentul scabiei, contra căpuşelor, puricilor şi a altor paraziţi la bovine, ovine, caprine şi suine.

De altfel, în Bihor, doar în ultimele două luni, încă trei persoane au ajuns la spital intoxicate cu aceeaşi substanţă, potrivit doctorului Hadrian Borcea, şeful UPU/SMURD Bihor. În toate cele trei cazuri pacienţii au supravieţuit.

În acest caz, poliţiştii bihoreni, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, au deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de vătămare din culpă.

Tot miercuri, comisarii de mediu, poliţiştii şi inspectorii DSP şi DSVSA Bihor au declanşat verificări la toate farmaciile veterinare din oraş, pentru a stabili în ce condiţii se comercializează produsul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!