Substanţa cu care s-au intoxicat cele patru orădence, inclusiv două fetiţe de 2 şi 4 ani, se numeşte Diazinol şi este un pesticid interzis din 2007 în Uniunea Europeană, dar care în continuare se vinde în România, pentru uz veterinar.

Doar în Bihor, în ultimele două luni, în total 7 persoane (cu tot cu cele patru) au ajuns la spital după ce au intrat în contact cu această substanţă, a declarat miercuri BIHOREANULUI dr. Hadrian Borcea, şeful UPU/SMURD Bihor.

"Am mai avut un caz în decembrie şi două cazuri în urmă cu două săptămâni. În toate cele trei cazuri a fost vorba de aceeaşi substanţă, Diazinol. Din fericire, cei trei pacienţi au avut o evoluţie bună", a spus medicul. 

Interzis la plante...

Diazinol conţine ca substanţă activă Diazinon, un pesticid interzis în Uniunea Europeană, prin Decizia Comisiei Europene din 6 iunie 2007 care impunea retragerea de pe piaţă a tuturor produselor fitosanitare care conţin substanţa respectivă, considerată periculoasă pentru sănătatea umană şi mediu.

"Începând cu 9 iunie 2007, nicio autorizație pentru produsele de protecție a plantelor care conțin Diazinon nu poate fi acordată sau reînnoită. Autorizațiile pentru produsele de protecție a plantelor care conțin Diazinon trebuie să fie retrase până la 6 decembrie 2007", se precizează în decizie, arătându-se că expunerea la această substanță are efecte severe asupra oamenilor dar şi a altor organisme vii. 

... liber la animale

Cu toate acestea, în România, substanţa este permisă pentru uz veterinar şi se comercializează şi în prezent, inclusiv online, sub formă de concentrat emulsionat destinat prevenirii şi tratamentului scabiei, contra căpuşelor, puricilor şi a altor paraziţi la bovine, ovine, caprine şi suine.

Conform reglementărilor impuse de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar, însă, produsul ar trebui comercializat în condiţii stricte, numai pe bază de reţetă emisă de un medic veterinar. 

Autorităţi în alertă

Cert este că, marţi noaptea, imediat după ce medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Bihor au sesizat poliţiştilor cazul celor patru paciente ajunse în secţiile de terapie intensivă, un echipaj mixt de poliţişti şi pompieri au intrat în apartamentul victimelor, pentru a decontamina încăperile.

De asemenea, ușa apartamentului a fost sigilată de Poliție.

"S-a acţionat cu o autospecială CBRN, destinată intervenţiei in cazul accidentelor biologice şi chimice. Personalul a intrat cu combinezoane şi măşti, s-a aerisit, s-au ridicat probe, recipientul cu substanţa rămasă, iar apartamentul a fost sigilat. Totodată, au fost sesizate şi Garda de Mediu, DSP, DSVSA Bihor, pentru a stabili de unde a fost luată substanţa şi în ce condiţii", au explicat pentru BIHOREANUL surse din anchetă.

În paralel, miercuri, comisarii de mediu, poliţiştii şi inspectorii DSP și DSVSA Bihor au declanşat verificări la toate farmaciile veterinare din oraş, pentru a stabili în ce condiţii se comercializează produsul.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, cele patru persoane sunt în stare gravă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului, Lisa Crăiuţ, două dintre victime, cele două femei, sunt internate la Secţia de Terapie Intensivă a spitalului de pe strada Gheorghe Doja, una dintre ele fiind intubată şi ventilată mecanic, iar cele două fetiţe sunt internate pe Secţia de Terapie Intensivă de pe strada Corneliu Coposu.

"Ambele fetiţe şi pacienta de 24 ani au inhalat vaporii soluţiei. Pacienta de 27 ani s-a şi spălat cu acea soluţie. Micuţele sunt în stare extrem de gravă, fetiţa în vârstă de 2 ani este, şi ea, intubată şi ventilată mecanic. Prognosticul medicilor este rezervat pentru toate cele patru paciente", a declarat Lisa Crăiuţ. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!