Pompierii bihoreni fac apel la cetățeni să fie atenți și să își curețe coșurile de fum, având în vedere frigul de afară și faptul că mulți au pornit sobele sau centralele de încălzire. O casă din localitatea Girișu de Criș s-a ales cu pagube însemnate după ce un incendiu i-a cuprins acoperișul și a ars și o parte din tavan. Totul, pornind de la un coș necurățat de funingine.

Conform unui comunicat transmis joi de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor, incendiul din Giriș a avut loc miercuri după amiază. 

Acoperișul casei a luat foc, iar când au ajuns pompierii (trei echipaje din Detașamentul 1 Oradea cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime), flăcările se manifestau la podul locuinței, existând pericolul propagării la întregul acoperiș și la încăperile casei.

„Echipajele de pompieri au localizat și lichidat incendiul operativ, reușind să limiteze pagubele la circa zece metri pătrați din tavanul unei încăperi. Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului un coș de fum necurățat de funingine”, arată ISU.

În context, ISU reamintește că burlanele și coșurile de fum reprezintă una dintre cauzele frecvente de incendiu în perioadele caracterizate prin temperaturi scăzute.

În 2021, pompierii au fost chemați să stingă nu mai puțin de 128 de incendii provocate de coșurile de fum, 86 dintre acestea soldându-se cu pagube materiale. 

ISU reamintește că principalele cauzele ale acestor incendii sunt legate de necurățarea periodică a funinginii depuse pe coșurile de fum, neîntreținerea coșurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea față de materialele combustibile din structura acoperișurilor și planșeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanșării burlanelor și coșurilor de fum, precum și existența unor coșuri de evacuare a fumului cu terminație în spațiul podului pentru a menține o temperatură mai ridicată și pentru afumarea cărnii.

„Reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu  pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coșurile de fum trebuie curățate periodic (și în mod obligatoriu înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de încălzire), verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate și autorizate”, transmite ISU.

Documentul mai arată și că în podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zonă sunt materiale combustibile.

Totodată, coșurile de fum trebuie izolate față de elementele combustibile ale planșeelorâ, prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!