Primăriţa comunei Brusturi, Livia Bârlău, a fost plasată în arest la domiciliu, în timp ce soţul ei, Petrică Bârlău, va rămâne în continuare în arest preventiv. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Oradea, ca urmare a contestaţiei depuse de cei doi soţi împotriva măsurii arestului preventiv, dispuse de Tribunalul Bihor în dosarul în care sunt anchetaţi pentru tentativă de omor, la adresa fostului procuror marghitean Ioan Bodogai. 

Potrivit soluţiei pronunţate de judecătorii Denisa Vidican şi Olimpiu Berindei şi publicate, pe scurt, pe portalul Curţii de Apel Oradea, instanţa a respins contestaţia formulată de Petrică Bârlău, însă a admis-o pe cea a primăriţei, desfiinţând încheierea prin care s-a dispus arestarea ei.

În schimb, instanţa a dispus faţă de Livia Bârlău măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 23 de zile, interzicându-i totodată să comunice direct sau indirect cu persoana vătămată ori cu martorii. "Atrage atenţia inculpatei că, în caz de încălcare cu rea-credinţa a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive", scrie în soluţie.

Conform noului verdict, Livia Bârlău va părăsi, deci, arestul Poliţiei.

Amintim că judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor s-a pronunţat, joi seară, cu privire la propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalului Bihor pe numele primăriţei PSD a comunei Brusturi, Livia Bârlău, şi al soţului acesteia, Petrică Bârlău, acuzaţi de tentativă de omor asupra fostului procuror Ioan Bodogai, pe care l-au desfigurat în bătaie.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Livia şi Petrică Bârlău au fost arestaţi preventiv joia trecută, la Tribunalul Bihor, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în care ambii au fost inculpaţi pentru tentativă de omor, "constând în aceea că i-au aplicat părţii vătămate mai multe lovituri la nivelul capului şi membrelor, care i-au pus acesteia viaţa în pericol", după cum se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă al procurorilor.

Potrivit documentului, făcut public la solicitarea BIHOREANULUI, cei doi au fost coautori la faptă. Bărbatul i-a aplicat victimei 8 lovituri cu pumnii, 3 cu picioarele şi nu mai puţin de 35 cu un cleşte metalic uriaş, tip gură de lup, lung de 40 centimetri în timp ce femeia i-a dat 15 lovituri cu piciorul, dintre care 12 în regiunea capului, şi 6 lovituri cu pumnii, din care 4 spre capul victimei. "Loviturile aplicate au fost îndreptate în preponderenţă spre capul victimei, atât în timp ce se afla în picioare, cât şi în timp ce era căzută la pământ", se precizează în referat.

Anchetatorii au solicitat arestarea soţilor Bârlău, acuzându-i pe aceştia că "au încercat să zădărnicească aflarea adevărului în cauză, prin distrugerea de probe, respectiv prin ştergerea imaginilor camerelor de supraveghere stocate pe DVR". 

Imaginile au fost recuperate, însă, cu un program special miercurea trecută, dezvăluind scene de o violenţă şocantă. Bodogai s-a întâlnit cu Petrică Bârlău în afara magazinului, unde cei doi s-au certat şi îmbrâncit, iar Bârlău l-a lovit cu pumnul în faţă, după care l-a împins în magazin şi l-a lovit în continuare. "Imediat în magazin a pătruns şi inculpata (primăriţa Livia Bârlău - n.r.), care îi sare în sprijin soţului ei, lovind victima concomitent cu acesta", se arată în document.