Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor s-a pronunţat, joi seara, cu privire la propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalului Bihor pe numele primăriţei PSD a comunei Brusturi, Livia Bârlău, şi al soţului acesteia, Petrică Bârlău, acuzaţi de tentativă la omor asupra fostului procuror Ioan Bodogai, pe care l-au desfigurat în bătaie.

În finalul dezbaterilor la care cei doi soţi au participat prin videoconferinţă, fiind reprezentaţi în sala de judecată de avocaţii Răzvan Doseanu şi Alexandru Lele, instanţa a admis solicitarea procurorilor, dispunând arestarea preventivă a Liviei şi a lui Petrică Bârlău pentru câte 30 de zile. 

"Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi, în consecinţă (...) dispune arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 04 noiembrie 2021 şi până la data de 03 decembrie 2021, inclusiv", se menţionează pe portalul instanţei. 

Măsura nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Oradea. 

Odată cu arestarea primăriţei, aceasta va fi suspendată din funcţie, după cum a declarat, joi, prefectul Judeţului, Dumitru Ţiplea. "În termen de 48 de ore de la emiterea mandatului de arestare, trebuie să emit şi eu un ordin de suspendare a mandatului de primar al doamnei", a explicat presei prefectul. 

Soţii Bârlău au fost ridicaţi cu o zi mai devreme, pentru audieri, care s-au finalizat cu reţinerea celor doi în Centrul de Arest Preventiv al Poliţiei Bihor. "Cei doi inculpaţi au fost reţinuţi ca fiind coautori la infracţiunea de tentativă la omor, constând în aceea că i-au aplicat părţii vătămate mai multe lovituri la nivelul capului şi membrelor, care i-au pus acesteia viaţa în pericol", a declarat miercuri seară BIHOREANULUI prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gligor Sabău.

Într-un comunicat transmis, joi, de acelaşi magistrat, s-a arătat că la altercaţie au participat ambii soţi, iar în timp ce Petrică Bârlău şi-a lovit victima căzută la pământ cu un cleşte de tăiat metal uriaş, de aproximativ 40 de centimetri, primăriţa dădea în el cu pumnii şi picioarele. După ce victima lor şi-a pierdut cunoştinţa, rămânând căzută la pământ în incinta magazinului, soţii Bârlău au plecat "fără să se îngrijească de starea victimei şi fără să solicite ajutor medical pentru victimă".

Fostul procuror a ajuns la spital cu fractură craniană şi fracturi la ambele oase ale gambei, leziunile necesitând cel puțin 100 de zile de îngrijiri medicale.