În primele 9 luni ale acestui an, în județul Bihor au fost înregistrate 80 de atacuri ale animalelor sălbatice soldate cu daune provocate în general culturilor agricole, în urma cărora proprietarii a peste 90 de hectare de teren au solicitat despăgubiri, numărul acestor incidente fiind de zece ori mai mare decât de-a lungul întregului an trecut, când au fost înregistrate doar 8 atacuri.

Informația a fost făcută publică de Prefectura Bihor, la o zi după ce, marți, a organizat o întâlnire de lucru pe această temă, cu reprezentanți ai Direcției Agricole Bihor, Gărzii Forestiere Oradea, Direcției Sanitar Veterinare, Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, precum și ai asociațiilor de vânătoare din județ.

„S-a evidențiat faptul că la nivelul județului, de la începutul anului și până în prezent, au fost înregistrate cca 80 de procese verbale care consemnează daune provocate preponderent de mistreți. Au fost afectate peste 90 hectare de culturi agricole, din care 23 ha de floarea soarelui, iar totalul despăgubirilor acordate până în prezent este de peste 68.000 lei”, se arată în informarea Prefecturii Bihor, care adaugă că și „în anii precedenți au existat asemenea pagube, dar, nefiind prevăzut un cadru legislativ specific pentru raportarea acestora, despăgubirile nu se puteau acorda”.

În acest an, însă, a intrat în vigoare HG nr. 3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic, subliniază Prefectura.

Pagube au fost raportate și până acum, de pildă anul trecut au fost înregistrate 8 cazuri în care animale sălbatice, în general mistreți, au provocat daune culturilor agricole, dar anul acesta există și o reglementare pentru ca persoanele păgubite să solicite și să primească despăgubiri.

„Astfel de pagube se raportează Gărzii Forestiere, ulterior pentru a fi constatate se întrunește o comisie formată din reprezentanți ai acestei instituții, ai Direcției Agricole, DSVSA, AMP și Serviciului Județean al Agenției Naționale a Ariilor Protejate, iar la final plățile se fac de către Ministerul Mediului prin Garda Forestieră”, a explicat BIHOREANULUI șefa Cancelariei Prefectului, Ligia Oala.

Instituția a transmis că la reuniunea desfășurată marți pe această temă au fost discutate „o serie de posibile soluții în vederea îmbunătățirii cadrului legislativ existent, care vor fi înaintate Ministerului Mediului”, urmând, de asemenea, ca reprezentanții Gărzii Forestiere Oradea și ai DSVSA Bihor să propună Prefecturii un plan de acțiune concret, pentru reducerea riscului ca animalele sălbatice să atace culturi agricole, ferme sau gospodării.

Reuniunea de la Prefectură în care a fost analizată situația pagubelor produse de animale sălbatice a avut loc cu doar o zi înainte ca pe teritoriul comunei Sânmartin un urs să ucidă, în noaptea de marți spre miercuri, 12 capre, într-o zonă locuită.

De altfel, anul acesta au fost semnalate cele mai multe prezențe de urs în zone locuite din mai multe localități ale județului, inclusiv în apropierea Oradiei.

Pe de altă parte, este de menționat că, în premieră, HG 3/2023 permite inclusiv despăgubirea șoferilor implicați în accidente rutiere ca urmare a coliziunii cu animale sălbatice – mistreți, urși, lupi, vulpi, căprioare, iepuri etc – ajunse pe șosele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!