Un nou atac de urs a avut loc marți seară în Sânmartin. Animalul a prădat o gospodărie de lângă Cartierul Tineretului din localitate, la o distanță de nici 200 de metri de un loc de joacă.

Ursul lovește din nou!

De data aceasta, prădătorul a ucis 12 capre nu într-o stână izolată, ci într-o zonă puternic urbanizată din comuna Sânmartin.

„Atacul a avut loc într-o gospodărie de lângă Cartierul Tineretului, în vecinătatea unui loc de joacă. Prădătorul a omorât 12 capre”, a povestit miercuri pentru BIHOREANUL primarul de Sânmartin, Cristian Laza.

Ursul a atacat într-o zonă locuită, la 30 metri de cel mai apropiat imobil, la circa 150 de metri de casa primarului de Sânmartin, Cristian Laza, și la aproximativ 200 de metri de un loc de joacă pentru copii.

„Atacul a avut loc cel mai probabil în cursul serii. Locuitorii zonei au povestit ulterior că în jurul orei 20 - 21 au auzit larmă din zona gospodăriei atacate, dar nimeni nu s-a gândit că este vorba de un nou atac al ursului”, a declarat Laza.

„Să acționăm înainte să facă victime omenești!”

Autoritățile sunt cu atât mai îngrijorate cu cât atacul a avut loc într-o zonă puternic locuită și la o oră la care încă oamenii mai circulau pe străzi, fapt care majorează gradul de periculozitate al animalului.

„Astăzi vom avea o ședință la Prefectură cu toate autoritățile responsabile în domeniu. Trebuie să luăm măsuri și să acționăm înainte ca animalul să facă victime omenești”, a declarat primarul de Sânmartin.

La ședință sunt așteptați să participe reprezentanți ai Instituției Prefectului, Jandarmeriei, Gărzii Forestiere și ai celei de Mediu.

„Astăzi, în jurul orei 18, vom începe o nouă pândă pentru tranchilizarea ursului, un pas preliminar eliminării lui”, a spus Cristian Laza.

Acesta este al doilea atac al unui urs raportat în nici două săptămâni în comuna Sânmartin. Pe 25 septembrie, un astfel de prădător a atacat o fermă din zona pădurii Betfia și a ucis șase capre.

Cel mai probabil este vorba de același exemplar. Un urs brun, tânăr, cântărind circa 200 de kilograme.

Ursul, o prezență tot mai frecventă

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în ultimele luni, în Bihor au fost semnalate mai multe cazuri de urși în zone locuite, iar, având în vedere apropierea iernii, este de așteptat ca aceștia să apară tot mai des.

Specialiștii consultați de BIHOREANUL spun că animalele se apropie de zonele locuite pentru că în pădurile din apropiere nu îşi găsesc hrana necesară. Urșii dau târcoale în special toamna, când au nevoie de mai multă mâncare, ca să-și formeze stratul de grăsime cu care trec peste iarnă.

Părerea unanimă a specialiștilor este că animalele observate în ultimele luni în Bihor au fost relocate clandestin din alte zone ale ţării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!