Jandarmeria Bihor reacţionează în cazul cetăţeanului chinez ajutat săptămâna trecută de jandarmii montani după ce i s-a defectat maşina - furată - pe un drum de munte neamenajat. În esenţă, omul nu a fost verificat pentru că... nu a ridicat suspiciuni.

"Conform procedurilor, în astfel de cazuri la găsirea persoanei în primul rând se verifică starea de sănătate şi se stabileşte identitatea, ceea ce s-a şi făcut. Având în vedere că nu existau indicii temeinice că a săvârşit sau se pregătea să săvârşească fapte antisociale, nu a fost necesară urmarea procedurii privind verificarea autoturismului. Jandarmii au vizualizat autovehiculul concluzionând că este destinat şi amenajat pentru transport persoane, deci nu a ridicat suspiciuni cu privire la posibilitatea săvârşirii de fapte antisociale specifice zonei montane", se explică într-un drept la replică transmis redacţiilor, după ce ştirea a fost publicată de ziare din toată ţara.

Jandarmii amintesc că cetăţeanul în cauză a fost cel care a sunat - pe 30 noiembrie - la 112, cerându-le ajutorul, "deoarece i s-a defectat autovehiculul pe un drum de munte greu accesibil şi nu reuşea să îl repare".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, poliţia din Cluj a descoperit, două zile mai târziu, că maşina - una de lux, estimată la 70.000 de euro - figura ca furată.

Documentul jandarmilor mai arată şi că motivul pentru care evenimentul a fost postat pe pagina de Facebook a Jandarmeriei bihorene a fost cu "rol preventiv pentru cei care doresc să parcurgă acest traseu, să conştientizeze riscurile la care se expun alegând un drum greu accesibil şi nu foarte circulat".

"Informăm încă o dată cetăţenii, că atunci când setează traseul pe aplicaţiile GPS, să nu aleagă pe timp de iarnă cea mai scurtă rută de la Deva la Huedin şi nici de la Bulz la Beiuş, ci să urmeze drumurile naţionale", încheie informarea.