Descoperire interesantă în cazul chinezului ajutat, săptămâna trecută, de jandarmii montani din Bihor, după ce maşina i s-a stricat pe un drum de munte neamenajat: autovehiculul, în valoare de nu mai puţin de 70.000 de euro, era furat, după cum a depistat două zile mai târziu Poliţia Cluj.

Ajutat în Bihor

Aşa cum BIHOREANUL scria la vremea respectivă, conform unei postări făcute pe 30 noiembrie pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Bihor, cetăţeanul chinez în cauză încerca să ajungă la Huedin pe un drum de munte neamenajat. Omului i se stricase maşina într-o zonă pe care nu o cunoştea, cu zăpadă, şi a sunat la 112. "Conform celor declarate, acesta dorea să ajungă de la Deva la Huedin pe un drum de munte neamenajat, dar maşina i s-a defectat şi nu poate preciza exact locul unde se află. Sigurul sprijin au fost coordonatele GPS care îl localizau undeva la limita dintre judeţul Cluj și Bihor", explica informarea.

Cum nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, șoferul a fost condus de jandarmi la o pensiune din zona Ip Ponor, "unde a fost preluat de jandarmii clujeni veniţi şi ei în sprijin". "Popasul nu va fi de lunga durată deoarece este aşteptată şi o maşină de tractat astfel încât domnul L. Tong să ajungă în siguranţă la destinaţie", mai arăta informarea jandarmilor bihoreni.

Anchetat în Cluj

Numai că în Cluj, situația cetățeanului chinez s-a complicat.

Pe 2 decembrie, la doar două zile de la ajutorul primit de la jandarmi, el a fost nevoit să dea declarații la Poliție. 

Conform unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Cluj, citat de presa clujeană, maşina pe care acesta o conducea, una de lux înmatriculată în Germania, a fost reținută, pentru că în evidențe figura ca fiind... furată.

Site-ul infohuedin.ro notează că „mașina ar fi fost închiriată din Germania și adusă ulterior la Huedin”, iar cetățeanul chinez, care o conducea, în vârstă de 40 de ani, a fost condus la poliție pentru audieri. 

"Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei oraşului Huedin efectuează cercetări sub aspectul infracţiunii de tăinuire, în cadrul activităţilor fiind dispusă indisponibilizarea unui autoturism în valoare de peste 70.000 de euro. (…) Autovehiculul în cauză a fost indisponibilizat pentru continuarea verificărilor, cercetările fiind efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire", au transmis reprezentanţii IPJ citați de monitoruldecluj.ro.

Deocamdată nu este clar dacă cetățeanul ajutat de jandarmii bihoreni știa că mașina pe care  o conducea era furată. Rămâne de văzut ce vor mai descoperi anchetatorii...