Poliţista din Oradea judecată pentru că i-a dat informaţii secrete milionarului Victor Micula, ba chiar l-a lăsat pe acesta să acceseze personal baza de date a MAI, a fost trimisă în faţa instanţei într-un nou dosar penal. Cameliei Erdei i se impută că şi-a făcut un obicei din a accesa şi interoga pe lângă lege bazele de date secrete ale MAI, atât în interes propriu, cât şi la cererea altor persoane.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gligor Sabău, agentul de poliţie e acuzat de 11 infracţiuni de acces ilegal la un sistem informatic, dintre care două reţinute în formă continuată, plus încă două infracţiuni de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

"Cârtiţa" din Poliţie

În documentul transmis se prezintă, succint, şi starea de fapt reţinută de procurorul Cristian Ardelean, cel care a întocmit rechizitoriul şi care îi reproşează poliţistei că, repartizată fiind la Serviciul Dispecerat şi Supraveghere Video din Poliţia Municipiului Oradea, cu acces la toate bazele de date administrate de MAI – Evidenţa Auto, Evidenţă Persoane, respectiv Evidenţă Paşapoarte - a transformat locul de muncă într-un soi de „birou de informaţii”, verificând datele personale ale unor oameni, atât în interes personal, cât şi la cererea partenerului ei de viaţă, respectiv a unei cunoştinţe.

Conform informării, Camelia Erdei, 36 ani, agent în cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, Biroul Ordine Publică, a comis faptele în perioada august 2017 – noiembrie 2018. În noaptea de 21 august 2017, de pildă, a căutat în evidenţele MAI trei persoane, „scopul verificărilor nefiind unul în interes de serviciu, ci personal”, iar pe 11 martie 2018, a interogat bazele de date ca să strângă date despre o femeie, tatăl, mama şi fratele acesteia. Pe 24 martie, a verificat un bărbat şi pe părinţii săi.

De asemenea, în noaptea de  23 octombrie 2018, fără nicio justificare, a accesat şi efectuat interogări în bazele de date Evidenţa Auto, pentru a verifica un autoturism Porsche folosit la acea vreme de o femeie. Pe 15 noiembrie, în acelaşi an, Erdei a interogat baza de date pentru a găsi o familie, transmiţând informaţiile telefonic unei prietene, apoi, în seara aceleiaşi zile, dar şi ulterior, pe 19 noiembrie, i-a făcut acelaşi serviciu iubitului, care îi solicitase date despre un coleg cu care se certase.

Femeia a mers până acolo încât, pe 22 noiembrie 2018, „sub justificarea nereală a efectuării unor verificări operative”, a accesat şi efectuat interogări în bazele de date Evidenţa Auto, pentru a-l verifica pe şoferul pe care îl angajase să-i facă un transport.

Aceleaşi metehne, alt dosar

Prin acelaşi rechizitoriu, procurorul a dispus renunţarea la urmărire penală faţă de iubitul lui Erdei şi faţă de prietena ei, care au fost suspectaţi de instigare la acces ilegal la sistem informatic.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, acolo unde se află în dezbaterea Camerei Preliminare şi cauza în care Camelia Erdei este judecată împreună cu Victor Micula şi cu trei colegi - Ovidiu Iovian Vaida, Claudiu Rengle (între timp pensionat) respectiv Alin Claudiu Zanca. În timp ce lui Micula i se impută că a accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne și a participat la o percheziţie cu cagulă și geacă de poliţist, poliţiştii sunt acuzaţi că au devenit părtaşi la fărădelegile tânărului milionar.

Agentul Ovidiu Vaida, de pildă, e acuzat că l-a luat pe Micula într-o acţiune de prindere în flagrant a unui interlop, Alin Mărginean, Camelia Erdei este acuzată că i-a dat informaţii, dar şi că l-a lăsat să acceseze personal baza de date a MAI, în timp ce Alin Zanca şi Claudiu Rengle sunt acuzaţi că au abuzat de funcţii şi l-au "iertat" de o amendă atunci când a intrat cu bolidul pe pietonala Vasile Alecsandri din Oradea, punându-i în pericol pe trecători.