În România, problemele nu dispar niciodată, ci doar îşi schimbă natura. A făcut vâlvă postarea cu ursul care ieşise la vânat de schiori în plină staţiune montană. Faptul că niciun practicant al sportului alb nu i-a căzut victimă lui Moş Martin ţine doar de norocul proverbial al românului. Ei bine, ce s-au gândit oficialii de la Braşov, după isprava care a cutremurat ţara? Ia să rezolvăm problema în cel mai pur stil mioritic. Îi ducem pe urşii supranumerari în alte judeţe!

La fel cum pe vremea războiului bucureştenii, când vedeau bombardierele aliate deasupra oraşului, se rugau creştineşte "Du-i, Doamne, la Ploieşti", tot aşa cetăţenii din Finiş s-au trezit pe cap cu urşii relocaţi de pe domeniul schiabil din centrul ţării.

În sfârşit, localnicii pot testa pe propria piele zicala "se uită lumea la ei ca la urs". Bine totuşi că s-a ales o localitate multietnică, ca nu cumva să se interpreteze că oficialii vor să modifice echilibrul etnic prin această manevră animalică. Dacă nu cumva s-au gândit să trimită urşii la noi pentru că aici este vestita Peşteră a Urşilor.

Şi ce să facă urşii privaţi de sportul lor preferat, schiul? S-au apucat de apicultură, dar tot e bine că nu s-au apucat de apicultori! Au făcut praf nişte stupi şi nu m-ar mira să treacă şi la zoologie, să auzim că au dat iama prin coteţele gospodarilor.

Evident că vor apărea şi efecte negative. Prezenţa urşilor în zonă va face să se amâne construcţia centurii ocolitoare a Beiuşului, până se va face un tunel subteran ca să permită migraţia animalelor. Că suntem păţiţi cu o asemenea întârziere la autostrada ce trece pe la Sibiu.

Dacă tot ne apucăm să plimbăm urşii, conform expresiei consacrate, mă gândesc că Ministerul Transporturilor ar putea să le dea gratuitate pe CFR, că tot i-au scos pe studenţi de pe lista persoanelor privilegiate.

În Italia a fost depistat un pui de urs care a migrat prin Austria şi a ajuns în Germania. Acolo, nemţii, ecologişti convinşi, l-au lichidat de teamă să nu producă stricăciuni. La noi, urşii se urcă pe cetăţeni, dar nimeni nu trage un foc de armă, chit că partide de vânătoare făcute pentru păstrarea echilibrului ecologic ar aduce o grămadă de bani la buget.

Aşa că, dragi ţărani de prin zona "ursificată", aşteptaţi-vă să primiţi cât de curând o labă de urs peste faţă! Asta, pentru că o labă de om nu e capabilă să ia o decizie care să rezolve cu adevărat problema acestor prădători ai tomberoanelor...