Fosta administratoare a Asociaţiei de proprietari Apateului 16, Maria Brânduş, şi casiera Stela Vinter, trimise în judecată în 2018 pentru că şi-au băgat în buzunar peste 600.000 lei din banii încasaţi de la proprietari pentru plata utilităţilor, vor merge la închisoare. Curtea de Apel Oradea a respins, miercuri, apelul declarat de cele două femei împotriva sentinţei Judecătoriei Oradea, prin care au fost condamnate la câte 2 ani şi 6 luni de detenţie pentru delapidare.

Potrivit soluţiei postate pe portalul instanţei, completul de judecată a menţinut în totalitate dispoziţiile sentinţei apelate şi, în plus, le-a obligat suplimentar pe cele două la plata unor cheltuieli judiciare de câte 600 lei.

Decizia Curţii de Apel este definitivă şi, ca urmare, cele două femei vor fi încarcerate. 

BIHOREANUL a prezentat în detaliu cazul celor două femei. Maria Brânduş şi Stela Vinter au fost trimise în judecată în 2017, după o anchetă declanşată doi ani mai devreme în urma unei reclamaţii depuse de proprietarii care, deşi erau cu facturile la zi, s-au trezit debranşaţi de la apă şi căldură, pe motiv că aveau datorii la Termoficare, Electrocentrale şi RER, în valoare totală de 748.000 lei.

Strânşi cu uşa, locatarii au semnat atunci angajamente de plată şi au achitat încă o dată banii către furnizori, cele două femei fiind însă date imediat pe mâna procurorilor. Aceștia, însă, nu au avut o sarcină uşoară: cea mai mare parte a actelor contabile au dispărut, iar individele refuzau să dea orice explicaţie, rezumându-se să se acuze reciproc atât pentru lipsa banilor, cât şi a documentelor.

Procesul Mariei Brânduş şi al Stelei Vinter s-a derulat, în prima fază, la Judecătoria Oradea, unde judecătorul Ioan Timiş a decis condamnarea femeilor care, în timpul dezbaterilor, nu au arătat vreo urmă că le-ar părea rău pentru ceea ce au făcut. Ba dimpotrivă, ofuscate că au fost prinse, Brânduş şi Vinter au mai şi scăpat "păsărica" în timpul procesului, când, "într-un moment de slăbiciune, şi-au exprimat regretul nedispariţiei registrelor rol". Practic, le părea rău că nu şi-au şters toate urmele faptelor...

"Circumstanţele reale şi personale evidenţiate dovedesc indiferenţa totală a inculpatelor faţă de valoarea socială încălcată, fapta comisă şi importanţa procesului penal, astfel că, în cauză, se impune cu desăvârşire executarea pedepselor aplicate de către instanţă", a concluzionat judecătorul, dispunând condamnarea femeilor la câte 2 ani şi 6 luni de detenţie, plus returnarea întregii pagube, fiindcă o eventuală suspendare a executării nu ar fi "suficientă pentru ca pedepsele să îşi atingă scopul preventiv şi educativ pentru care au fost aplicate".

Orădencele au atacat, însă, hotărârea judecătorească, cu apel, iar dezbaterile s-au reluat în primăvara acestui an la Curtea de Apel Oradea, fără succes pentru ele.