Comisia Municipală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a Primăriei Oradea a aprobat în ședința de joi proiectul privind reabilitarea statuii reprezentând bustul dramaturgului Szigligeti Ede din Piața Ferdinand. Comisia a mai aprobat construirea unui bloc cu două etaje în strada Tudor Vladimirescu și amplasarea de către OTL a trei copertine pentru bicicletele electrice pe care le închiriază.

Cu instalație de iluminat arhitectural

Potrivit unui comunicat al Primăriei, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice a Județului Bihor a cerut avizul pentru restaurarea elementelor artistice din piatră și metal a statuii Szigligeti Ede. Cu ocazia lucrărilor va fi amenajată și instalația de iluminare arhitecturală a acesteia.

„Prin acest proiect vor avea loc lucrări de conservare, restaurare și adaptare a monumentului în noua piațetă”, a transmis Primăria. În perioada următoare fundația care a cerut avizarea lucrărilor va scoate la licitație execuția lucrărilor.

Bustul din bronz a fost realizat de artistul plastic Ede Margo la începutul secolului XX și a fost dezvelit pe 15 decembrie 1912 în fața teatrului orădean.

Încă un bloc pe Vladimirescu

În cadrul aceleiași ședințe CMAUT a avizat la cererea firmei Valcons Development construirea unei clădiri cu parter, două etaje și un etaj retras în strada Tudor Vladimirescu 65. Clădire de locuințe, cu 14 apartamente și 16 locuri de parcare, va avea la parter spații comerciale și birouri.

„Urmează ca documentația de urbanism - fază PUD să fie supusă consultării publicului, conform regulamentului aprobat prin HCL nr. 495/2019 privind regulamentul local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului”, a transmis Primăria.

Trotinete la umbră

Pe de altă parte, comisia a mai avizat la cererea OTL privind amplasarea de copertine de protecție pentru sistemul de încărcare a trotinetelor electrice pe care societatea le închiriază în Parcul Salca, pe malul Crișului Repede în zona Sovata și în Aleea Ștrandului.

„Structura copertinelor va fi una flotantă pe sol, pe un teren compactat cu dale lestare prefabricate. Profilele vor fi îmbrăcate în tablă din oțel, îndoită la muchii, iar învelitoarea din tablă metalică va avea forma de arc de cerc. În partea laterală se va pune policarbonat compact semitransparent dublat de folie roșie”, se menționează în comunicat.

Sistemul de iluminat al copertinelor va fi alimentat de la tabloul electric al instalației de încărcare a trotinetelor.