Prima ediție a Oradea Coffee Festival (27-29 octombrie) a transformat centrul urbei într-un paradis al cafelei și al aromelor. Festivalul ocupă mai multe spații, începând cu Sinagoga Neologă Sion, care, în acest weekend, găzduiește numeroase standuri ale unor producători de cafele de specialitate îmbietoare.

De asemenea, în fostul cinematograf Libertatea din Palatul Vulturul Negru, a fost amenajată o ceainărie temporară. Produsele prezentate în cadrul festivalului pot fi încercate gratuit.

Cafea din toată lumea

În interiorul Sinagogii Neologe Sion, transformată în spațiu de evenimente, se află 21 de standuri ale unor expozanţi precum Barshaker, Dripper The Factory, Sloane Coffee Roastery, Julius Meinl, Edream, Olivo Caffe, Emozia şi MABO Coffee Roasters, care au adus cele mai aromate şi populare tipuri de cafea ori amestecuri.

Toate sortimentele pot fi testate gratuit, expozanţii punând în schimb în vânzare pachete cu boabe de cafea ori diferite echipamente şi aparate de măcinare a boabelor şi de preparare a savuroasei băuturi.

La standul Barshaker pot fi încercate cafele din boabe originare din Peru şi Etiopia, dar şi un amestec special cu boabe de diferite origini.

La standul celor de la Olivo Caffe poate fi degustată o altă specialitate, cafea Columbia Geisha, care are note de iarbă lămâioasă (lemongrass), iasomie şi fructul pasiunii. Un pachet de boabe din acest sortiment costă 104 lei.

Un stand interesant este cel al Kofi Ti, un brand lansat în Buftea, care a adus băuturi artizanale, inclusiv cafea infuzată la rece şi limonadă. O băutură inedită este kola, ingredientele de bază fiind nucile de kola care cresc în pădurile tropicale din Africa şi care au proprietăţi în ceea ce priveşte combaterea oboselii şi stimularea metabolismului. Prețurile sticlelor cu băuturi artizanale încep de la 15 lei. 

Tot la Sinagoga Sion se țin în acest weekend o serie de competiţii naţionale de cafea, între care şi una de cup tasting. Degustătorii de cafea înscrişi în concurs trebuie să încerce mai multe sortimente şi să ghicească originea boabelor folosite la preparare.

Potrivit organizatorilor, competițiile naționale sunt prezentate de Mihai Morar, de la Radio ZU.

Festivalul dedicat cafelei, din Singoga Neologă Sion, va fi deschis gratuit publicului sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10 – 19.

Ceainăria de epocă

În cadrul aceluiaşi festival, organizatorii au amenajat în interiorul fostului cinematograf Libertatea din Palatul Vulturul Negru o zonă dedicată ceaiului, unde au fost expuse mai multe porţelanuri şi aparate de cafea de epocă.

La etajul I a fost amenajată inclusiv o ceainărie, unde vizitatorii pot bea un ceai de mentă, ghimbir ori fructe, oferit gratuit.

Expoziţia de porţelanuri şi ceainăria pot fi vizitate sâmbătă şi duminică între orele 15 și 19. Intrarea principală în clădire este dinspre strada Independenţei, vizavi de parcarea subterană.

De asemenea, în cafeneaua Dripper The Factory, tot în weekend, va avea loc o competiţie de prăjire de cafea, între orele 10 şi 19, iar la Ristretto, sâmbătă, între orele 10 şi 12, este programat un workshop senzorial.

Evenimentul este organizat de Oradea Heritage, alături de SCA România (Speciality Coffee Association) şi două cafenele orădene: The Dripper şi Ristretto. Partenerul principal al festivalului este Julius Meinl.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!