Operaţiunea "Murătura" se apropie de final. Peste 140 de garaje urmează să fi puse la pământ, spre disperarea gospodinelor care nu vor mai avea unde să-şi ţină murăturile...

Nu credeam că în Oradea au mai rămas atâtea coşmelii după trei mandate de tsunami ale lui Ilie Bolojan.

În locul a două garaje se pot amenaja trei locuri de parcare, dar cred că nu doar lipsa locurilor pentru maşini a determinat această măsură radicală. Conştienţi că nu merită să investească în reabilitarea garajelor, proprietarii le-au lăsat de izbelişte şi decorul din cartiere este dezolant. Din păcate, în graba mare de a umple oraşul cu blocuri, comuniştii au mai uitat nişte case singuratice prin cartiere şi doar acum se pare că a venit vremea curăţeniei.

Nici mie nu mi se pare normal să vezi fel de fel de coşmelii cu rol de magazie sau, mai rău, de atelier pe un spaţiu ce poate fi utilizat ca loc de joacă sau parc. Sau să laşi case în pragul autodemolării să sluţească zone intens populate. Şi cred că nici locatarii de la case nu se simt confortabil sub privirile iscoditoare ale celor de la blocuri.

Dar şi reciproca este valabilă... Dacă edilii vor să dea blocurilor ce e al blocurilor, să facă bine să aplice acelaşi principiu şi în cartierele de case. Nu mă refer la centrul oraşului, unde alinierea pe înălţime deja e un fenomen evident, dar nu neapărat datorită intervenţiei Primăriei, ci pieţei imobiliare. Mă refer la cartierele de case unde apar ca ciupercile blocuri care nu au ce căuta în zonă.

Şmecheria aia că nu facem decât un bloc cu două etaje e jenantă. Pentru că în autorizaţia de construcţie vei avea surpriza să constaţi că de fapt blocul are două etaje la care se mai adaugă un etaj retras şi o mansardă, care face ca imobilul să spargă intimitatea vecinilor.

O Primărie corectă faţă de cetăţeni săi ar trebui deopotrivă să scoată casele şi garajele vechi din inima cartierelor de blocuri şi să interzică cu desăvârşirea apariţia blocurilor în zonele cu case.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!