Procesul pornit de DIICOT Oradea pe numele deputatului Mihai Lasca pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de migranţi a început la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu citirea rechizitoriului în care se descrie modul cum voia să scoată peste graniţă cetăţenii străini de origine africană sau asiatică.

Este vorba despre dosarul în care, iniţial, Lasca a fost arestat pentru clonare de carduri, acuzaţie pe care procurorii n-au mai putut s-o probeze. În schimb, din dovezile strânse a reieşit că, în 2012, actualul parlamentar ar fi "iniţiat şi constituit" gruparea din care făceau parte cel puţin 4 persoane, cetăţeni români şi maghiari, împreună cu care voia să scoată din România persoane de origine asiatică sau africană, pe care Lasca îi numea în convorbirile cu complicii "oile ălea negre" sau "mieluşeii ăia negri". 

Mirese pentru "mieluşei"

Lasca a pretins în faţa anchetatorilor că acuzaţiile sunt „interpretări eronate”. El a recunoscut că a vorbit doar „despre posibilitatea ajutării unor studenţi străini, de culoare, să ajungă în state europene”, despre preţurile „pe bucată student negru”, sau „oi negre”. „Trebuia să le găsesc o modalitate de a trece în Ungaria, căsătorindu-se cu cetăţeni români pentru a obţine cetăţenia română”, a fost găselniţa lui Lasca, declaraţie respinsă de procurori pe motiv că „nu este plauzibilă”.

În final, în 2018, DIICOT a trimis în judecată 12 inculpaţi, unii fiind acuzaţi de clonări de carduri iar alţii, între care şi Lasca, de trafic de migranţi. Dezbaterile în caz au început abia în 2021, la Tribunalul Bihor, după ce, vreme de 3 ani, dosarul s-a aflat în procedura Camerei Preliminare.

Cum între timp Lasca a fost ales parlamentar, în noiembrie 2021, la solicitarea DIICOT, dosarul a fost preluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aici, însă, pe 22 martie, în acest an, magistraţii l-au „spart” în două cauze distincte, păstrând doar partea care îl privea pe deputat, acuzaţiile aduse celorlalte 11 persoane urmând să fie analizate, în continuare, la Tribunalul Bihor.

"Mă consider nevinovat”

Dezbaterile în dosarul parlamentarului au început marţi, 10 mai, cu prezentarea acuzaţiilor, magistratul-asistent de la Înalta Curte prezentând, pe scurt, informaţiile din rechizitoriul DIICOT.  

„În esență, rechizitoriul reține că Lasca Mihai, în perioada august-septembrie 2012, în vederea obținerii de câștiguri materiale, alături de alți doi inculpați din grupul infracțional organizat, s-a implicat în identificarea unor persoane de origine africană sau asiatică pentru a le trece fraudulos granița în Ungaria, către Occident”, a explicat magistratul-asistent, acuzaţii respinse, însă, de Lasca. „Mă consider și sunt total nevinovat și foarte curând vom dovedi acest lucru”, a declarat în faţa instanţei parlamentarul, conform digifm.ro.

Deputatul mai fost întrebat dacă vrea să dea declarații în fața instanței cu privire al acuzațiile care i se aduc, însă acesta a refuzat, susţinând că va vorbi doar după ce vor fi audiați toți martorii din dosar.

Trecut penal

Mihai Lasca a fost condamnat în noiembrie 2021 la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a lovit un bărbat care avea o relaţie cu fosta sa iubită. Totodată, el a fost obligat şi să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, pe care le-a şi efectuat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor. 

Deputatul nici măcar nu e la prima condamnare penală. BIHOREANUL a dezvăluit faptul că Lasca a fost protagonistul unui dosar penal după ce, în 2006, alături de un prieten, a fost prins după ce a ţepuit un şofer pe DN 1, prin metoda „şmen”, păcălindu-l să schimbe o bancnotă falsă de 500 euro.

Trimis în judecată pentru complicitate la înşelăciune, el a fost condamnat definitiv în 2007, la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 6 ani. Termenul de supraveghere a expirat în 2013, iar după încă 4 ani legea i-a permis lui Lasca să solicite reabilitarea, cererea fiindu-i admisă, iar pedeapsa ştearsă din cazierul judiciar.