În exclusivitate, BIHOREANUL a dezvăluit, luna trecută, secrete din trecutul proaspătului deputat AUR Mihai Lasca, un politician care pozează în cetăţean model, dar are destule probleme cu legea.

"CV-ul" de golan al parlamentarului, care a fost condamnat pentru şmen, iar acum este judecat în alte dosare penale, inclusiv pentru o bătaie aplicată unui şofer în trafic, este completat de foşti profesori şi colegi. În ultimul an de liceu, Lasca a bătut cu sălbăticie un coleg, lăsându-l inconştient pe holul şcolii, dar a scăpat de exmatriculare datorită pilelor.

Şmenar, călăuză, bătăuş...

Ales deputat AUR de aproape 13.000 de bihoreni, Mihai Lasca a ajuns să facă legi din postura unuia certat cu legea. Anul trecut, bărbatul a fost condamnat, în primă instanţă, la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru că l-a blocat în trafic pe partenerul fostei sale neveste, a tăbărât peste el în maşină şi l-a bătut crunt.

Lasca mai e judecat într-un dosar, pentru trafic de migranţi (în care, iniţial, a fost arestat pentru clonare de carduri, acuzaţie pe care procurorii n-au mai putut s-o probeze), judecătorii încă nepronunţându-se, şi mai are la activ o condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la înşelăciune prin metoda "şmen", fiindcă în 2006, alături de un prieten, a fost prins după ce a ţepuit un şofer pe DN 1, păcălindu-l să schimbe o bancnotă falsă de 500 euro.

Fără să dea vreo explicaţie pentru activitatea sa penală, noul deputat îşi flutură cazierul "albit" doar de trecerea vremii.

Atac mişelesc

Între timp, BIHOREANUL a aflat că Lasca a mai fost protagonistul unui scandal de pomină, de care îşi amintesc mai mulţi foşti profesori şi colegi din Liceul Mihai Eminescu, pe care l-a absolvit în 1998. "Şi-a bătut crunt un coleg, săracul copil a stat mai multe zile la reanimare", povesteşte un fost dascăl, preferând anonimatul ca să-şi nu atragă răzbunarea parlamentarului.

Pe când era în clasa a XII-a, la profilul de ştiinţe socio-umane, Lasca şi un coleg de-al său l-au caftit serios pe un băiat dintr-o altă clasă. "Întâi s-au certat în curtea şcolii, nu ştiu din ce motiv. Apoi, Lasca şi un alt tip bine făcut l-au aşteptat pe holul şcolii, la parter, sub scări. L-au atacat din spate, l-au pus la pământ şi l-au lovit ca sălbaticii", povesteşte un fost elev. Sub ploaia de lovituri cu pumnii şi picioarele, victima a căzut inconştientă şi abia la spital, desfigurată şi cu corpul plin de vânătăi, şi-a dat seama ce păţise.

Propus la exmatriculare

Tot liceul a vuit şi, şocaţi de violenţa agresiunii, profesorii au cerut o pedeapsă dură. "A fost un consiliu profesoral lung şi am votat să-i exmatriculăm. O zi sau două mai târziu, am fost însă convocaţi la un nou consiliu", spune un dascăl.

Pedeapsa exmatriculării nu era pe placul şefilor din Inspectorat! "Mama colegului lui Lasca era grefieră, într-o vreme în care grefierii aveau influenţă în oraş. Inspectorul şcolar adjunct de-atunci, Silviu Torjoc, a venit la şedinţă şi ne-a zis că trebuie să fim mai blânzi", povesteşte sursa BIHOREANULUI.

Toţi profesorii ştiau ce înseamnă asta: bătăuşii aveau "pile", aşa că nu puteau fi sancţionaţi după cum meritau. Urmarea? Decizia a fost anulată, iar Lasca a promovat Bacalaureatul în acelaşi an, ce-i drept, în sesiunea de toamnă. În urma unui proces civil, a fost nevoit, în schimb, să-şi despăgubească victima.

BIHOREANUL a încercat să discute şi cu cel bătut, dar fără succes, omul refuzând să răspundă apelurilor şi mesajelor. "Nu mai vrea să se încurce cu Lasca, mai ales acum, că a ajuns deputat", explică foştii colegi.

Agresor... provocat

Silviu Torjoc, fost şef la Inspectoratul Şcolar Bihor Profesorul Silviu Torjoc (foto), acum pensionar, are în schimb o altă versiune. "Îmi amintesc că am fost la consiliul profesoral, dar doar pentru că băiatul ăsta (n.r. Lasca) era nevinovat. El s-a apărat, fiind provocat de băiatul care a ajuns la spital", zice fostul şef al Inspectoratului Şcolar.

În contradictoriu cu martorii scandalului, Torjoc pretinde că bătaia n-a avut loc în şcoală, ci în afara ei. "Şi, din câte îmi amintesc, şcoala totuşi l-a exmatriculat", susţine Torjoc, contrazis chiar de Lasca, care se laudă, pe Facebook, că a absolvit Liceul Eminescu. Profesorul respinge orice acuzaţie că ar fi fost influenţat de părinţi sus-puşi: "Eu îmi amintesc că doar doi băieţi au fost implicaţi, iar eu m-am dus la şcoală ca omul păcii, am pledat pentru împăcare, pentru că ştiam că cel sancţionat nu e atât de vinovat".

Portretizat din nou ca un bătăuş violent, Lasca nu vrea să dea nicio explicaţie. "Nu discut cu BIHOREANUL. Sunteţi nişte ziarişti penibili, aserviţi, nu mai vreau să aud de voi. Ce-am făcut la grădiniţă nu vreţi să vă spun?", a răspuns, zeflemitor, deputatul. Mai ştii ce-o fi făcut şi-acolo?...