Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.

Vom plăti mai mult pentru gunoiul colectat, și asta nu neapărat din cauza amenzilor pe care le vor da slujbașii din Primărie celor care nu respectă colectarea selectivă. Ci pentru că taxa pe economia circulară, cea care se plătește la depunerea gunoiului în haldă, va crește de la 80 la 160 lei tona.

Nu putem acuza operatorul economic pentru creșterea prețului, pentru că el nu poate lucra în pierdere. Nici Primăria nu prea are loc de întors, căci această creștere vine „de sus”, de la Uniunea Europeană, care face tot posibilul să ne ralieze standardelor ei severe, dar pe care noi, uneori, le considerăm aberante.

Acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim că ne-am dorit în UE. Adică nu merge să ne dedulcim la fonduri europene din belșug, să plasăm 5 milioane de compatrioți în posturi mai bine plătite din afara țării, dar să intrăm în casa lor încălțați, cu ciubotele pline de noroi.

Sigur că orădenilor li se pare anormal să fie amendați pentru colectarea selectivă neconformă. La noi se discută deja despre introducerea unei noi fracții de colectare, a cincea, cea a textilelor, în vreme ce în mândra noastră Capitală se colectează gozul de-a valma. Ce-i drept, noi am stat doar 30 de ani sub turci, pe când ei sute de ani, așa că e explicabil să existe anumite diferențe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!