Cu votul exclusiv al consilierilor liberali, în timp ce colegii lor din PSD și UDMR s-au abținut, Oradea are un nou regulament de salubritate.

Plătești cât arunci, dar nu încă

Regulamentul reiterează regula deja aplicată în municipiu, a colectării separate a deșeurilor în cinci fracții: reziduală, biodegradabilă, plastice și metale, hârtii și cartoane, respectiv sticle. De la 1 ianuarie 2025, orădenii vor arunca separat și resturile textile, așa cum obligă o directivă europeană și prevede noul regulament local.

Toți orădenii ar trebui și să plătească facturile de salubritate în funcție de câte deșeuri aruncă, așa cum în cazul locuitorilor de la case se întâmplă deja, și cum prevede și OUG 82/2021 privind regimul deșeurilor.

Consilierul PSD Liviu Sabău Popa a întrebat, în ședința Consiliului Local de luni, cum se va aplica acest principiu economic la blocurile din Oradea, unde deocamdată tariful achitat este unul fix, pe persoană. Directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș, a explicat că, deocamdată, regulamentul nu prevede asta. „Nu a apărut regulamentul cadru, să vedem cum anume se implementează «plătești cât arunci». Când va apărea, vom reactualiza regulamentul”, a declarat Marchiș.

Tarif dublu, dacă amesteci gunoaiele

Pe de altă parte, regulamentul de salubritate prevede că orădenii care nu vor respecta regulile colectării separate a deșeurilor vor fi penalizați. Echipe de control vor verifica pubelele orădenilor și, dacă vor constata că fracțiile sunt amestecate, vor pune un autocolant cu avertisment pe recipient. Utilizatorul va avea două ore la dispoziție să retragă recipientul de pe domeniul public și să separe deșeurile, urmând să-l scoată la o dată ulterioară corespunzătoare colectării fracției respective.

Cei prinși a doua oară cu deșeurile amestecate vor fi penalizați cu dublul costului de ridicare, adică 30 de lei, pentru pubela de 60 litri, 70 de lei pentru cea de 120 l, 140 lei pentru recipientul de 240 litri și 600 de lei în cazul containerelor de 1.100 litri.

În numele grupului PSD, consilierul Adrian Madar a propus ca aceste penalități să fie aplicate doar de la 1 ianuarie 2025, iar până atunci Primăria și RER Vest să îi învețe pe orădeni cum se aruncă deșeurile. Propunerea lui a fost respinsă, însă. „Aceste controale se fac deja, de doi ani. Nu este un control instituit de azi, cu aplicare de sancțiuni de mâine, aceste controale se fac de doi ani, oamenii au fost informați”, a replicat primarul Florin Birta.

Social-democrații au avut și alte sugestii, dar toate au fost doar ascultate, nu și luate în seamă. Edilul le-a și spus adversarilor politici că au avut 45 de zile la dispoziție să facă observații, timp în care regulamentul a fost în dezbatere publică. „Pentru a fi cât mai pro-activi, pentru că văd că toată lumea se folosește de acest termen, acest regulament a fost în dezbatere publică 45 de zile. Cred că pentru pro-activitate, dacă aveam anumite intervenții de făcut, puteam veni în acest termen, să încercăm să corectăm ceea ce nu este bine. Acum facem intervenții de dragul de a face intervenții în ședința de Consiliu Local, nu putem numi asta o pro-activitate”, a spus Birta.

De ce se vor scumpi facturile de salubritate

În aceeași ședință, liderul grupului UDMR, Szabó József, a cerut să afle dacă regulamentul de salubritate va influența facturile orădenilor. „În 2024 sunt șanse să mărim taxele dacă votăm acest regulament?”, a întrebat consilierul.

Răspunsul a fost aproape ca la radio Erevan: din cauza regulamentului, tarifele nu vor crește, dar din alte motive, da!

„Nu sunt șanse să mărim taxele de salubritate din cauza regulamentului. Ele se vor mări, dar din cauza creșterii taxei pentru economie circulară care a fost amânată de Guvernul României de mai mulți ani, iar în acest an s-a mărit cu 100%”, a explicat primarul Birta.

Așa cum și BIHOREANUL a scris, de la 1 ianuarie 2024, fiecare tonă de deșeuri aruncată la groapa de gunoi costă în plus 160 de lei, așa numita taxă de economie circulară, menită să descurajeze abandonarea deșeurilor și să stimuleze reciclarea ori refolosirea lor. Până anul acesta, taxa era de 80 de lei.

„În acest moment, cei de la Eco Bihor (n.r. firma care administrează depozitul de deșeuri al Bihorului) și ADI Ecolect (asociația tuturor UAT-urilor din Bihor pe probleme de salubritate) calculează acest impact în tarife și probabil într-o ședință viitoare vor fi actualizate. Nu vor crește taxele de salubrizare pentru că aprobăm acest regulament, va fi o ajustare cu taxa de economie circulară”, a concluzionat primarul municipiului.

În final, regulamentul a fost votat doar de consilierii PNL, în timp ce colegii lor din PSD și UDMR au preferat să se abțină.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!