De când cu pandemia, despre care nu ne vine-a crede că poate fi învinsă prin vaccinare, nu mai putem fi siguri că, dacă vine iarna, vom avea destulă minte cât să punem un palton pe noi. Se vor găsi unii, bigoți, care să spună că dacă Dumnezeu ne-ar fi vrut cu „blană” ne-ar fi rânduit să ne naștem așa ori să ne crească toamna. Sau alții, cârcotași, care să observe că paltonul este oricum prea subțire la cât e de frig.

Adică vaccinul, că despre asta-i vorba, oricum nu te ferește 100% de boală, de vreme ce s-au infectat și persoane vaccinate, ba chiar te încurcă la mișcare. Ca și cum cineva cu cojoc și mănuși căruia îi poate curge nasul ar risca să degere la fel ca unul gol-goluț. Da, e drept că unul se mișcă mai greoi și celălalt e nevoit să țopăie, dar cine cade la pat?

Majoritatea conaționalilor, antivacciniști în gura mare sau în șușoteală, acuză „tirania medicală” și reclamă „libertate” necondiționată. Resping vaccinarea și în același timp îi revoltă că prețurile cresc. Cui să i se aprindă beculețul că pandemia nu doar scurtează vieți, ci și lungește, până la rupere, lanțuri de aprovizionare? N-are decât să se scumpească Loganul nou, dar să rămână la fel BMW-ul second-hand!

Indiferența nu-i o noutate, ci boală cronică națională. Nu suntem noi cei care, deși ne plângem că statul e „obez”, când se ivește ocazia să-i mai tăiem din cheltuieli, de pildă împuținând numărul de primării, la câte-un referendum avem mereu altceva de făcut?

Stricați la cap și obișnuiți cu răul, protestăm împotriva doctorilor, că ne pun „botnițe”, dar ni se fâlfâie că politicienii ne dau foc la spitale. Ne-am obișnuit, important e că n-am ars noi. Ba chiar unii se bucură cu cinism: îi pot convinge mai ușor pe alții că spitalele sunt locul unde oamenii sunt, iată, omorâți cu zile!

La cum arată vaccinarea în Europa, ai zice că noi (cu 33% vaccinați) și bulgarii (cu 22%) am rămas ultimii deștepți și #reziști ai continentului. Păcat că „înapoiații” ăialalți trăiesc și mai mult decât noi, și mai bine.