Subofiţerul de la Poliţia Tileagd, Sandu Modog, trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru purtare abuzivă, după ce a rupt în bătaie un sătean din Tilecuş, rămâne condamnat cu suspendare şi, potrivit legii, va fi dezbrăcat de uniformă.

Scos din pepeni

Incidentul pentru care poliţistul a ajuns în faţa instanţei de judecată - despre care a relatat şi BIHOREANUL - datează din 26 iunie 2020. Victima este un localnic din Tilecuş, Ioan Cristian Faur, cunoscut în zonă pentru desele scandaluri pe care le provoacă la beţie. În ziua cu pricina, băuse din nou peste măsură şi, rămas fără curent din cauza unei avarii, în loc să sune la Dispeceratul Electrica, a apelat numărul de urgenţă 112.

Ca atare, la uşa lui a apărut un echipaj de poliţişti, între care s-a numărat şi agentul-şef adjunct Sandu Modog. Cum era de aşteptat, poliţiştii nu i-au rezolvat lui Faur problema, ci, cunoscându-i metehnele de scandalagiu, au decis să-i dea o lecţie: l-au amendat pentru apelul abuziv şi apoi au plecat.

N-au apucat, însă, să ajungă înapoi la sediu că au fost alertați din nou: săteanul sunase pentru a doua oară la numărul de urgenţe, ca să-l înjure şi să-l certe pe dispecerul 112, reproşându-i că din cauza lui a fost amendat. Aşa că echipajul de poliţie s-a întors în Tilecuş iar, enervat, Modog l-a luat la bătaie. 

Poliţistul l-a lovit cu atâta putere, încât Faur a căzut în genunchi, fiind nevoit să se sprijine în mâini ca să nu se prăbuşească de tot. Apoi, de faţă cu proprietarii casei, Modog a continuat să-l lovească cu picioarele şi cu bastonul peste picior, torace şi abdomen, oprindu-se abia când martorii i-au strigat să înceteze. 

Împreună cu colegul său, Modog l-a încătuşat apoi pe reclamant şi l-a băgat în maşina Poliţiei. Bătaia a continuat şi la sediul Poliţiei Tileagd, unde Faur, încătuşat fiind, a fost lovit cu bastonul peste picioare şi în zona inghinală. În final, obosit să mai dea, Modog şi-a chemat colegii, care i-au scos bărbatului cătuşele, l-au urcat în maşină şi l-au dus în sat, unde l-au abandonat pe stradă.

Ajuns acasă, Faur a sunat din nou la 112, de data aceasta cu motiv, căci îl durea tot corpul din pricina loviturilor. Bărbatul a fost transportat la spital, unde s-a stabilit că avea mai multe coaste şi piciorul fracturate. 

Condamnare cu suspendare

Ca urmare, agentul-şef adjunct Sandu Modog a ajuns în anchetă, iar apoi a şi fost trimis în judecată, pentru purtare abuzivă. Procesul a început la Judecătoria Aleşd unde poliţistul a primit o pedeapsă de 9 luni de închisoare, suspendată sub supraveghere pe 2 ani, plus 60 zile de muncă în folosul comunităţii şi obligaţia de a-i plăti victimei sale daune morale în valoare de 15.000 lei şi cheltuielile cu avocatul în sumă de 3.500 lei.  

Cum hotărârea nu era definitivă, atât subofiţerul, cât şi victima sa au atacat-o, fără a schimba însă. Curtea de Apel Oradea a decis marţi să menţină hotărârea instanţei din Aleşd, ca legală şi întemeiată. Totodată, cei doi au fost obligaţi să achite câte 500 lei, cheltuieli judiciare în favoarea statului în apel.

Decizia Curţii de Apel este definitivă iar, potrivit legii, poliţistul va fi dezbrăcat de uniformă. "Încetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului se dispune atunci când este condamnat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă", se precizează în Statutul poliţiştilor. 

Ulciorul s-a spart

Agentul-şef adjunct Sandu Modog nu era la prima ispravă penală şi până acum a scăpat de rigorile legii. Fost ajutor de şef de post la Lugaşu de Jos, în prezent lucrător la Poliţia Rurală Tileagd, el a fost protagonistul mai multor dosare penale de-a lungul anilor. BIHOREANUL a scris despre el în 2009, când a fost surprins de camerele de supraveghere din fostul hipermarket Pic furând un pachet de cârlige pentru pescuit, însă dosarul i-a fost clasat pentru că poliţistul a declarat că nu şi-a dat seama ce face, iar prejudiciul a fost mic şi recuperat.

Un an mai târziu, subofiţerul era din nou anchetat, de astă dată pentru delapidare, pentru că ar fi băgat în buzunar aproape 8.000 lei din amenzile încasate de la şoferi găsiţi cu nereguli în trafic. Şi de data aceasta a returnat paguba, rămânând, cum s-ar zice, hoţ în slujba legii.

În vara lui 2021, tot BIHOEANUL a dezvăluit că Modog a fost prins în flagrant de către colegii săi de la Poliţia Rurală Oradea în timp ce descărca dintr-o maşină 2,9 metri cubi de lemne în curtea unei familii din comuna Oşorhei, încărcătură pentru care "a prezentat un aviz de însoţire emis pentru o rută diferită".

Modog luase lemnele dintr-o pădure a Asociaţiei de Pădurit şi Păşunat Ţigăneştii de Criş, un sat din comuna Brusturi, şi, potrivit documentelor însoţitoare, ar fi trebuit să le ducă în Aleşd, dar le-a transportat în Oşorhei. Incidentul a fost tratat, însă, ca o banală contravenţie de către colegii poliţistului, care s-au limitat să-i confişte materialul lemnos şi să-i "taie" o amendă de 1.000 lei. Conducerea Inspectoratului a clasat verificările pornite prin Biroul de Control Intern, pe motiv că polițistul a comis doar o contravenţie.

UPDATE: Poliţia aşteaptă decizia

După apariţia articolului BIHOREANULUI, reprezentanţii Poliţiei Bihor au transmis că agentul-şef adjunct Sandu Modog va fi concediat imediat după ce Curtea de Apel Oradea va comunica instituţiei decizia pronunţată.

"Odată cu comunicarea deciziei instanței de judecată, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor va fi dispusă, de îndată, încetarea raporturilor de serviciu ca urmare a condamnării printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă", se arată în mesajul transmis BIHOREANULUI de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar şef Alina Fărcuţa. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!