Corpurile de iluminat de pe pavajul străzii Aurel Lazăr din Oradea, care au fost distruse de vandali la scurt timp după ce au fost instalate în cadrul lucrărilor de modernizare a zonei respective, sunt în curs de refacere cu scut de protecţie din fier masiv.

"Mai înalte şi mai solide..."

Constructorii au început miercuri montarea de protecţii metalice, urmând să fie înlocuite şi spoturile luminoase.

"După un an de la renovarea şi transformarea în pietonală, strada Aurel Lazar avea majoritatea corpurilor de iluminat distruse, iar o treime din ele nu funcţionau. Astăzi s-a început instalarea unor suporturi metalice mai înalte şi mai solide pentru respectivele corpuri de iluminat, astfel mai greu de distrus", a remarcat un orădean pe grupul Oradea de pe Facebook.

Contribuabilul a îndemnat municipalitatea să monitorizeze zona şi să ia măsuri înainte ca iluminat de pe stradă să fie distrus la local. "Ar fi indicat ca Poliţia să monitorizeze starea acestor corpuri de iluminat prin sistemul video de supraveghere publică nou instalat pe Aurel Lazăr. Nu de alta, dar încă nu ştim dacă şi aceste suporturi vor rezista la... testul timpului", a cerut locuitorul oraşului.

25 din 57!

Cofinanţate din fonduri europene, lucrările de reabilitare şi transformare în arteră pietonală a străzii Aurel Lazăr au costat 8,8 milioane lei şi s-au încheiat în prima jumătate a anului trecut.

"Lucrarea a fost recepţionată, dar nu am putut face predarea către Primărie pentru că - de la recepţie până la predare - s-au distrus şase bolarzi luminoşi montaţi la nivelul solului, după care au apărut, pe rând, şi alte incidente similare", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul executiv adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Mihaela Neag.

În doar câteva luni, anul trecut, aproape tot al doilea spot luminos a fost distrus. "Din 57 de bolarzi luminoşi, 25 au fost distruşi. Pentru că sunt la nivelul solului, unii şoferi neatenţi au dat cu maşina peste corpurile de iluminat sau unii pietoni le-au spart cu piciorul", a povestit Neag.

Dincolo de paguba materială, disconfortul a fost cu atât mai mare cu cât, pentru că iniţial corpurile de iluminat au fost legate între ele în serie, de câte ori era scos din uz unul, toată strada Aurel Lazăr rămânea fără iluminat public. "În final, a trebuit să înlocuim toate legăturile de pe stradă", a explicat directorul adjunct.

Protecţie din fier masiv

La sfârşitul anului trecut, după discuţii prelungite cu urbaniştii, municipalitatea a comandat înlocuirea celor 25 de corpuri de iluminat vandalizate şi montarea de protecţii pentru toţi cei 57 de bolarzi luminoşi de pe stradă.

"Am căutat o soluţie agreată urbanistic, care să se încadreze cu zona şi să protejeze corpurile de iluminat. Protecţiile sunt mai înalte pentru a fi mai uşor văzute de şoferi şi sunt mai rezistente la şoc", explicat Mihaela Neag.

Preţul unei astfel de "apărători" a fost de 125 euro, pentru că aceasta este făcută din fier masiv suspus unor tratamente speciale să protejeze lampa din centru şi să nu ruginească la intemperii. "Protecţiile vor fi montate în cursul acestei săptămâni, după care vor fi înlocuite şi lămpile distruse", a promis directorul adjunct.

Amendă: 2.500 lei!

După cum BIHOREANUL a mai scris, vandalizările corpurilor de iluminat din strada Aurel Lazăr au determinat conducerea municipalităţii să ia măsuri împotriva şoferilor neglijenţi sau a celor care distrug intenţionat mobilierul stradal.

Pentru a descuraja astfel de fapte, la propunerea primarului Florin Birta, Consiliul Local Oradea a adoptat un "Regulament privind accesul controlat al vehiculelor în zona pietonală centrală".

Potrivit normativului, conducătorii auto care intră cu maşina în zonele pietonale sunt pasibili de amendă în valoare de 2.500 lei. În plus, aceştia vor fi obligaţi să despăgubească oraşul cu 3.000 lei pentru un grătar de protecţie pentru pomi, 1.400 lei pentru un metru de pavaj din piatră naturală, respectiv 1.100 lei pentru un metru de rigolă.

Potrivit directorului adjunct Mihaela Neag, o parte din cetăţenii care au provocat distrugerile din strada Aurel Lazăr au fost identificaţi pe camerele de luat vederi, amendaţi şi puşi să plătească despăgubiri.