Oradea este un student care tocește pentru examen în ultima clipă. Așa s-a întâmplat la finalul perioadei de finanțare europeană 2007-2013, când Piața Unirii a fost deschisă publicului în decembrie 2015, cu muncitorii făcând ultimele finisaje.
La fel a fost în decembrie 2023, când la terminarea ciclului 2014-2020 constructorii, obligați să încheie lucrarea mai repede cu 8 luni, au deschis circulația prin pasajele subterane din Piața Gojdu în timp ce balustradele de pe marginea lor erau încă legate cu sârmă.
Implementarea proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu termen limită 31 august 2026, nu putea face excepție. „Eu spun că vom încheia toate proiectele finanțate prin PNRR”, spune optimist primarul Florin Birta.
Un singur proiect
Gândit să atragă fonduri europene pentru modernizarea administrației, economiei și infrastructurii în urma crizei provocate de pandemie, PNRR-ul lansat în 2021 trebuie implementat până în 31 august 2026. România are la dispoziție circa 28,5 miliarde euro, iar banii care nu se atrag se pierd.
Potrivit estimărilor oficiale, până la finalul acestei luni România ar urma să atragă circa 10,7 miliarde euro, reprezentând 37% din total. Puțin.
Săptămâna trecută, municipalitatea orădeană avea în diferite faze de implementare 44 de proiecte finanțate prin PNRR. Valoarea lor se ridică la 1,58 miliarde lei, echivalentul a peste 318 milioane euro. Din suma totală, valoarea nerambursabilă este de 263 milioane euro (83%), iar diferența o reprezintă contribuția proprie, de 55 milioane euro (17%).
„Deocamdată avem finalizate doar lucrările la pasajul intermodal de la intrarea în parcul industrial din Șoseaua Borșului”, recunoaște șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din cadrul Primăriei, Marius Moș (foto). Inaugurat în octombrie anul trecut, pasajul a fost ridicat înainte de termen printr-un proiect decontat prin PNRR, în valoare de 13,7 milioane euro, câștigat de municipalitate în ianuarie 2024.
În ce privește alte 7 proiectele începute, cea mai avansată este reabilitarea bastionului Crăișor din incinta Cetății (3,3 milioane euro). Demarate în februarie anul trecut, lucrările cu termen de execuție de 2 ani au un stadiu de realizare de 50%.
Pe lista proiectelor „în grafic” se mai numără montarea celor 275 de insule ecologice care vor înlocui țarcurile de gunoi din oraș, a căror amplasare a început în 2024 (6,9 milioane euro), și achiziția a 9 tramvaie, dintre care 3 bidirecționale (20 milioane euro), primul urmând să ajungă la Oradea luna aceasta. Cu asta, veștile bune s-au cam terminat...
La mâna constructorilor
Cea mai mare investiție a orașului, pentru construirea viitorului Spital de Boli Infecțioase (foto) din strada Vlădeasa (135,3 milioane euro), începută în martie 2024 de grupul de firme Erbașu, are un termen de 30 luni. La fel, reabilitarea termică a clădirii Primăriei (7,8 milioane euro), începută în martie anul acesta de Construcții Bihor, trebuie finalizată în 24 de luni.
„Ambele lucrări au termene de finalizare care depășesc luna august 2026, când se închide PNRR. Constructorii spun, însă, că vor termina la timp”, spune Marius Moș. Săptămâna trecută, în ambele cazuri stadiul era de circa 15%, așa că executanții vor trebui să lucreze zi-lumină.
De altfel, pentru a forța încadrarea în PNRR, municipalitatea a scos la licitație extinderea, modernizarea și dotarea cu echipamente a Maternității (5,3 milioane euro) cu termen de finalizare înjumătățit, de la 24 luni la doar 12 luni. „Contractual, nu poți să îi impui executantului cu câți oameni să lucreze ca să termine mai repede, dar poți cere un termen mai scurt la licitație”, spune directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler (foto). Iar Primăria vrea să recupereze timpul pierdut...
Altă ocazie nu va mai fi
Săptămâna trecută, 36 de obiective (în valoare de aproape 122 milioane euro) din totalul celor 44 de proiecte finanțate prin PNRR erau abia în stadiul de achiziție. Printre altele, e vorba de reabilitarea energetică și dotarea cu echipamente a 28 de școli, izolarea a 14 blocuri din cartierele Cantemir și Ioșia, modernizarea semaforizării ș.a.
„Vrem ca până în iulie să avem toate contractele semnate, astfel încât să existe o perioadă de peste un an pentru implementare”, spune primarul Florin Birta (foto).
Cele mai mari proiecte vizează reabilitarea clădirii Colegiului Național Emanuil Gojdu (11,2 milioane euro), a Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși (9,5 milioane euro) și a Liceului Iosif Vulcan (6,2 milioane euro).
„Chiar dacă vor fi cazuri în care termenul contractual va depăși luna august a anului viitor, vom discuta cu constructorii. Aceștia vor trebui să se încadreze în PNRR, ca să nu pierdem banii. Altă ocazie să ne reabilităm școlile pe fonduri europene nu vom mai avea”, atenționează primarul.
Întâi PNRR!
Pentru urgentarea semnării contractelor, Birta a dispus Serviciului Achiziții să trateze cu prioritate licitațiile obiectivelor finanțate prin PNRR. Termenul de atribuire a unei proceduri, însă, s-a dublat. „Dacă la o licitație aveam înainte 2-3 ofertanți, acum avem și 10, iar fiecare vine cu mai mulți susținători. Asta înseamnă o prelungire a termenului de atribuire de la 3-4 luni până la 6 luni”, spune șefa serviciului, Mihaela Nastea (foto).
Dacă în alte primării un funcționar are în atribuire 3-4 licitații, volumul mare de lucru face ca la Oradea numărul să urce și la 12 licitații/om. În plus, pe fondul concurenței tot mai acerbe, constructorii se luptă cu dinții pentru fiecare lucrare. „Pe lucrările pe fonduri europene nu există riscul să nu îți încasezi banii și îți asiguri front de lucru pe un an. Constructorii se așteaptă la criză după alegeri și acum contestă mai ușor procedurile, ca să câștige lucrări”, spune un funcționar.
Deja s-a blocat în faza de licitație reabilitarea semaforizării finanțată prin PNRR, dar și alte lucrări mari programate să înceapă în vară, cum ar fi construirea pasajelor subterane din fața magazinului Crișul și a Gării CFR. Întrucât Agenția Națională pentru Achiziții Publice, care supraveghează licitațiile din toată țara, este la rându-i înecată în documentații, soluționarea contestațiilor durează cu lunile.
Asta, în vreme ce timpul tace și trece, cu riscul pierderii banilor europeni...
DIN NOU PE CREDIT!
Bani pentru proiecte
Contribuția financiară a bugetului Oradiei la cele 44 de proiecte finanțate prin PNRR, în valoare totală de 318 milioane euro, se ridică la 55 milioane euro. Având în vedere că numai anul acesta investițiile programate se ridică la 1,98 miliarde lei, veniturile orașului nu acoperă lucrările. „Avem prevăzute în buget toate sumele necesare pentru cofinanțarea proiectelor europene programate pentru 2025. Suntem obligați să ne împrumutăm în contul lucrărilor de anul viitor”, spune directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea (foto).
Astfel, pe lângă creditele deja luate, municipalitatea urmează să deschidă o linie de credit în valoare de 165,9 milioane lei. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a expirat joi, iar zilele următoare edilii urmează să decidă câștigătorul.
Suma contractată va funcționa ca un „buget de rezervă”, din care Primăria va plăti constructorilor lucrările făcute în cadrul unor proiecte precum Spitalul de Boli Infecțioase, pasajele subterane de la magazinul Crișul și gara CFR și parcul de specializare inteligentă din strada Corneliu Baba. Măsura este menită să prevină blocarea șantierelor din lipsă de bani. La decontarea sumelor din fonduri europene, municipalitatea ar urma să ramburseze sumele trase.