Începând din viitorul an școlar, elevii nu vor mai putea fi exmatriculați din școli, arată Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar aprobat de Ministerul Educației și care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. 

Conform site-ului edupedu.ro, care a consultat documentul, acesta va intra în vigoare din 1 septembrie 2022 și prevede „eliminarea dispoziţiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educaţie este de ordin constituţional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învăţământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu".

Concret, articolul 127 al ROFUIP a fost modificat astfel:

"(1) Consiliile profesorale din unităţile de învăţământ de stat, particular sau confesional validează situaţia şcolară a elevilor, pe clase, în şedinţa de încheiere a cursurilor, iar secretarul consiliului consemnează în procesul-verbal numărul elevilor promovaţi, numărul şi numele elevilor corigenţi, repetenţi, amânaţi, exmatriculaţi (în cazul elevilor din învăţământul postliceal), precum şi numele elevilor cu note la purtare mai mici de 7, respectiv 8 pentru profilul pedagogic şi unităţile de învăţământ teologic şi militar/calificative mai puţin de "Bine"", potrivit documentului obţinut de Edupedu.ro.

Pe de altă parte, din viitorul an școlar, profesorii vor încheia o singură medie anuală, iar numărul de note la fiecare disciplină este cu cel puţin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei, așa cum a mai anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Noul regulament reglementează şi utilizarea catalogului electronic, pentru început în unităţi-pilot. De asemenea, a fost eliminată orice dispoziţie/trimitere care dă posibilitatea colectării de fonduri băneşti de la părinţii elevilor, notează Spotmedia.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!