Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului. Potrivit comunicatului DNA de joia trecută, cei doi foști miniștri ar fi propus „cu încălcarea dispozițiilor legale”, iar fostul premier a aprobat, cumpărarea a aproape 53 de milioane de doze de vaccin în plus față de cele peste 33 de milioane comandate anterior de predecesorul lor, Nelu Tătar, care ar fi fost suficiente pentru vaccinarea întregii Românii.

Dacă ancheta ce vizează fapte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și respectiv de complicitate la abuz în serviciu nu ar fi coordonată de procurorul care a obținut în 2019 condamnarea la închisoare a fostului premier PSD Liviu Dragnea (George Adrian Matei), puteam fi înclinați să suspectăm că dosarul are ținte politice cu nu mult înaintea super-anului electoral 2024.

De altfel, secta USR a și sărit să acuze o „telejustiție” coordonată de PSD-PNL, după cum s-a exprimat primărița Sectorului I, Clotilde Armand, ea însăși o „penală” în toată puterea cuvântului, după ce s-a numit manager într-un proiect cu fonduri europene pentru a încasa necuvenit zeci de mii de euro. Președintele USR, Cătălin Drulă, a scos din nou ranga, vorbind despre „dosare activate când e convenabil politic”, pronunțând deja verdictul, cum că „Vlad Voiculescu este un om cinstit”, și amenințând că „nu ne vor intimida!”. Cine anume? Păi, nu e clar? Statul Paralel.

Spre lauda lor, cei din REPER, în frunte cu Ioana Mihăilă însăși, au reacționat calm și corect, arătând că respectă statul de drept și că „instituțiile au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici”, la fel cum just a procedat și fostul premier Florin Cîțu: „Am deplină încredere în actul de justiție”.

Este limpede că dosarul DNA are o totală încărcătură politică, dar asta e absolut normal, de vreme ce achiziția vaccinurilor (într-o etapă a pandemiei când nu se știa - să ne amintim! - cum va evolua aceasta și nici câte vor fi necesare până la sfârșitul ei) a fost atributul prin excelență al decidenților politici, nicidecum al naționalei de oină.

Este, însă, tot o chestiune de sănătate publică și ca acest dosar să fie finalizat înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, fie prin trimitere în judecată, fie prin clasare, după modelul unei mari anchete similare încheiate tot săptămâna trecută în Italia prin renunțarea la acuzații. Altfel, chiar și fără voie, DNA doar va da apă la moară cavalerilor anti-sistem, tip AUR & Șoșoacă, și așa crescuți cu steroizi Covid de nu-și mai încap în piele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!