O tânără din Oradea, concubinul şi mama ei au fost arestaţi preventiv, marți, după ce s-a descoperit că "fabricau" bancnote false - euro, dolari şi lei - pe care apoi le vindeau la o cincime din valoarea lor reală pe site-uri de mică publicitate. Afacerea a "picat" după ce o prostituată a reclamat că a fost plătită cu bani falși.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, cei trei bihoreni au fost reţinuţi, luni, în urma operaţiuni a poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti. Poliţiştii au desfăşurat 17 percheziţii în 9 judeţe - Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Prahova, Timiș și Vâlcea -, în finalul cărora au ridicat 13 persoane bănuite de implicare în afacerea cu bancnote false pusă la cale de cei trei bihoreni.

„Din probatoriul administrat, a rezultat că o parte din membrii grupării s-ar fi ocupat de activitatea de contrafacere a bancnotelor, deținând în acest sens mai multe instrumente necesare realizării acestei activități. Ulterior, pachetele cu bani ar fi fost expediate prin intermediul unei societăți de coletărie către alți membri ai grupării, de pe teritoriul României, aceștia ocupându-se de punerea lor în circulație", se arată în comunicatul Poliţiei Române. 

Descinderi în Oradea

Cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor din Ploieşti în luna iulie, iar în urma perchezițiilor domiciliare au fost ridicate obiecte ce ar fi fost utilizate la contrafacerea bancnotelor - două imprimante, folii din plastic, coli de hârtie, tonere - dar şi o cantitate uriaşă de bancnote contrafăcute: 222.360 euro în bancnote de 10, 20, 50, 100, 200 și 500 euro, 540 dolari în bancnote de 20, 1.650 lei în bancnote de 50 și 100 lei, 1.161.000 forinți în bancnote de 10.000 și 20.000 forinţi.

De asemenea, au mai fost ridicate 16 telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie și o armă neletală deținută ilegal.

Persoanele ridicate au fost conduse la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploieşti, iar, după finalizarea audierilor, şase persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar ulterior trei din ele au fost prezentate la Judecătoria Ploieşti cu propunere de arestare preventivă pentru falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, falsificarea de valori străine, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune.

Este vorba despre Mozes Renata Brigita, concubinul ei, Egri Tiberiu şi mama tinerei, Andreea Silaghi. Aceştia au fost arestaţi preventiv pentru câte 30 de zile de judecătorul de drepturi şi libertăţi, măsură care mai poate fi contestată la Tribunalul Prahova. 

Banii erau vânduți în mare parte pe OLX (foto sus), ca "recuzită" pentru filmări pe Tik Tok, Youtube, Facebook, Instagram, la unele postări fiind menţionat expres că "nu au valoare monetară, elemente de siguranţă şi nu pot fi folosite pe post de bancnote reale”, dar se preciza că sunt foarte bine realizate, "categoria A+" şi "mărime 1:1".

Prostituată pe bani falși

Preţul era la o cincime din valoarea reală, iar cumpărătorii foloseau bancnotele pentru plata unor bunuri şi servicii. De altfel, aşa a şi "picat" afacerea, potrivit ziare.com, căci o prostituată a reclamat la poliție că unul dintre clienţii săi a plătit-o cu bani falşi iar acesta, luat la întrebări, a dezvăluit sursa bancnotelor. 

Acţiunea de luni a beneficiat de sprijinul Oficiului Național Central pentru combaterea falsului de monedă din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, al serviciilor de combatere a criminalității organizate din Arad, Bistriţa-Năsăud, Vâlcea, Caraş-Severin, al brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Constanţa, Oradea, Timişoara și de cel al Inspectoratelor județene de jandarmi și grupărilor mobile de jandarmi din județele menționate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!