Un orădean în vârstă de 52 ani şi un bărbat de 48 ani din judeţul Olt au fost reţinuţi, joi seară, în urma percheziţiilor declanşate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor într-un dosar de fraudă cu deşeuri reciclabile. Afacerea a fost pusă la cale chiar de orădean.

După cum a relatat, joi, BIHOREANUL, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au descins în şapte percheziţii domiciliare la sediile şi locuinţele unor persoane din Bihor, Cluj, Olt, Vâlcea şi Argeş, în cadrul unui dosar de urmărire penală în care se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Cazul vizează patru societăţi comerciale din judeţele Bihor, Cluj, Vâlcea şi Argeş, care, în perioada 2018 - 2019, ar fi creat un mecanism fraudulos, simulând colectarea şi reciclarea a  3.113.669 kg de deşeuri de ambalaje din sticlă.

Mecanismul a fost creat de orădean şi avea scopul să inducă în eroare Administraţia Fondului de Mediu. Motivul? Firmele care reciclează beneficiază de bonificaţii acordate de la bugetul de stat prin intermediul operatorilor autorizaţi de colectări de deşeuri de ambalaje.

Ca atare, orădeanul a făcut raportări fictive, declarând că a reciclat tone de sticle colectate, beneficiind de bonificaţii necuvenite în valoare totală de 6.227.338 de lei.

La finalizarea percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 6 persoane pentru audieri, dintre care două, orădeanul şi bărbatul de 48 ani din Olt, au fost reţinute. "Aceste persoane vor fi conduse, vineri, în faţa procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care va decide dacă va propune instanţei de judecată arestarea lor", a explicat, vineri, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa.

Percheziţiile, a arătat tot ea, au dus la identificarea şi ridicarea unor documente utile anchetei. Totodată, poliţiştii au identificat mai multe proprietăţi ale suspecţilor. "S-au aplicat sechestre asiguratorii pe imobile şi terenuri în valoare de 4 milioane de lei. De asemenea, s-au aplicat popriri pe conturi în valoare de 2,2 milioane de lei şi 65.000 euro", a mai explicat Fărcuţa.

Acţiunea poliţiştilor orădeni s-a realizat cu sprijinul poliţiştilor de la structurile de investigare a criminalităţii economice din Cluj, Olt, Vâlcea şi Argeş, coordonaţi de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

UPDATE. 

Cele două persoane reţinute, joi, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, au fost prezentate, vineri după-amiaza, la Tribunalul Bihor, procurorii solicitând arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 de zile. Este vorba despre orădeanul Fekete Imre, administratorul unei cunoscute firme profilată pe colectarea şi comerţul cu ridicare a deşeurilor reciclabile respectiv George Stănescu, asociat la o societate comercială din acelaşi domeniu, care funcţionează în satul Izbiceni, judeţul Olt.

După dezbateri prelungite până seara, judecătorul de drepturi şi libertăţi a respins propunerea anchetatorilor, dispunând plasarea celor doi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Soluţia instanţei nu este, însă, definitivă, căci poate fi contestată atât de anchetatori cât şi de cei doi inculpaţi la Curtea de Apel Oradea.