Reacție promptă a autorităților! Poliţiştii au deja doi suspecţi în cazul câinilor găsiţi spânzuraţi într-un bazin subteran din beton situat la ieşirea din localitatea Berechiu, caz ajuns în anchetă la sesizarea BIHOREANULUI.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Poliţia Bihor, este vorba despre doi săteni de 69, respectiv 20 ani, din comuna Sânnicolau Român, identificaţi cu o zi mai devreme de poliţiştii din Sânnicolau Român şi reţinuţi pentru 24 de ore sub acuzația de ucidere a câinilor fără drept. 

Sursele BIHOREANULUI susţin că patrupezii găsiţi săptămâna trecută de administratoarea unui adăpost de câini comunitari din Salonta, Antonia Kertesz - trei spânzuraţi şi unul grav rănit - au aparţinut unui localnic din Sânnicolau Român. Acesta a decedat, iar rudele lui au decis să se scape de povara de a-i mai hrăni câinii, motiv pentru care i-au spânzurat în bazinul părăsit al fostei Staţii de irigare din apropierea comunei. Trei au murit, însă o căţeluşă a scăpat.  

Povestea a ajuns în atenţia ziarului la sesizarea unui cititor după ce imaginile revoltătoare, cu câini abandonaţi şi spânzuraţi în bazinul situat pe un câmp în apropierea drumului Oradea-Salonta, au fost publicate pe Facebook de Antonia Kertesz, cea care a salvat căţelul rănit. 

Încercând să salveze patrupedul, pe care l-a găsit cu ochiul ieşit din orbită, rănit la un picior şi cu o sârmă în jurul său, femeia a găsit în subteran alţi trei câini spânzuraţi și a publicat imaginile şocante pe contul ei de socializare, unde a menţionat că e un obicei de câţiva ani ca localnicii din zonă să "scape" de animalele nedorite ucigându-le sau abandonându-le acolo.

BIHOREANUL a sesizat, sâmbătă, Poliţia, indicând imaginile şi postările de pe Facebook. Cercetările au şi început în aceeaşi zi, un echipaj a descins la faţa locului, găsind cadavrele, făcând fotografii şi demarând căutarea vinovaţilor. În caz a fost întocmit dosar penal sub acuzația de ucidere a câinilor, cu intenţie, fără drept, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 1.000 la 10.000 lei.

Potrivit comunicatului de marți, cercetările sunt continuate de poliţiştii Postului de Poliţie Sânnicolau Român - Secţia de Poliţie Rurală Cefa, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, cei doi indivizi fiind anchetaţi pentru câte trei infracţiuni fiecare.

Cazul a ajuns şi în atenţia comisarilor Gărzii de Mediu Bihor, care fac verificări pentru a stabili proprietarul bazinului subteran, ajuns depozit clandestin de deşeuri, dar şi loc de abandon pentru animalele moarte. "Proprietarul era obligat să-l sigileze. Reprezintă un pericol pentru populaţie şi a ajuns focar de infecţii", a declarat, pentru BIHOREANUL, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.  

UPDATE:

Cei doi bărbaţi prinşi de poliţişti nu vor fi prezentaţi pentru arestare, a aflat BIHOREANUL. Aceştia urmează să fie cercetaţi în stare de libertate.