Președintele USR Oradea, Daniel Palaghianu, viitor candidat la Primăria municipiului, și Mihai Șvab, candidat la Parlamentul European, au depus marți la Curtea de Apel Oradea o acțiune prin care cer suspendarea și anularea Hotărârii de Guvern și a Ordonanței de Urgență prin care s-a decis comasarea alegerilor și, respectiv, li s-a dat primarilor în funcție permisiunea să-și schimbe partidul fără a-și pierde mandatele.

Palaghianu, care și-a anunțat încă de anul trecut dorința de a fi ales primar al Oradiei, și Șvab, candidat pe poziția 15 la europarlamentare, au emis un comunicat în care afirmă că „Justiția este ultimul bastion de apărare a democrației în fața partidului unic” și și-au anunțat demersul, spunând că acesta „reflectă angajamentul nostru față de menținerea unui mediu politic transparent și responsabil în fața cetățenilor”.

„Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare diluează vocea poporului și transformă un proces democratic esențial într-un teatru politic lipsit de substanță”, a transmis, prin comunicat, Daniel Palaghianu.

În condițiile în care comunicatul precizează că „liderii Alianței Dreapta Unită, Cătălin Drulă președinte al Uniunii Salvați România (USR), Eugen Tomac, președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), și Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei, au decis să atace în justiție comasarea alegerilor și legalizarea traseismului politic”, BIHOREANUL l-a contactat pe Palaghianu pentru a afla motivul demersului la Curtea de Apel Oradea, acesta afirmând că atât el, cât și Șvab nu au făcut decât să pună în aplicare decizia celor trei lideri ai ADU.

„Liderii Alianței au luat o decizie politică, de a ataca în justiție comasarea alegerilor și legalizarea traseismului, iar noi (n.r. – el însuși, împreună cu Șvab) am pus-o în aplicare. Ne-am adresat Curții de Apel Oradea cerând suspendarea și anularea Hotărârii de Guvern și a Ordonanței de Urgență a Guvernului deoarece am constat că Curtea de Apel Oradea se mișcă mai rapid decât alte Curți de Apel din țară”, a spus Palaghianu.

Acesta a precizat că deocamdată instanța nu a fixat un termen pentru judecarea cauzei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!