Rămase fără speciile importante de plante sau păsări pentru care au fost declarate arii ocrotite, două zone protejate din Bihor mai există astăzi doar pe hârtie: rezervația Pețea, „casa” nufărului termal acum dispărut din Bihor, și Parcul Natural Cefa, rămas fără ferma piscicolă care atrăgea zburătoarele.

BIHOREANUL l-a întrebat pe președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Vasile Carnariu, aflat luni într-o vizită de lucru în Bihor, ce soluții are, iar oficialul a spus că aceste arii protejate ar putea dispărea și din documente.

„Avem, nu doar în județul Bihor, mai multe arii protejate care au fost degradate de factorul uman sau chiar de natură. Noi avem în calcul redefinirea ariilor protejate, iar, pe lângă cele existente, să declarăm Comisiei că unele nu mai sunt”, a declarat Carnariu.

Potrivit acestuia, România are obligația asumată în fața Europei ca, până în anul 2030, să mărească suprafața ariilor protejate de la 24% - cât este în prezent - la 30%. Asta presupune că ANANP va trebui să facă inventarul tuturor ariilor naturale, dar și să propună altele noi, prilej cu care zonele ocrotite din care au dispărut speciile sau habitatele au putea să dispară și birocratic, nu doar faptic.

„Noile arii sau ariile pe care le considerăm inexistente vor fi decise prin studii”, a precizat șeful ANANP, adăugând și că, deocamdată, niciun asemenea studiu nu a fost demarat. Speranța este că, începând din 2024, când vor fi lansate noile programe de finanțare europeană, Agenția va putea accesa fonduri pentru realizarea de documentații noi pentru toate ariile protejate.

Rezervația Pețea din Băile 1 Mai cuprinde lacul Ochiul Mare, „casa” nufărului termal, o specie endemică specifică Bihorului. Nufărul, dar și celelalte două specii protejate din rezervație – melcul termal și peștele Roșioara lui Racoviță – au murit după ce apa termală a dispărut din lac, în urmă cu aproape un deceniu. Pe de altă parte, Parcul Natural Cefa, supranumit Delta Bihorului, a rămas fără o mare parte din luciul de apă care atrăgea păsările, după ce ferma piscicolă Pro Acva, principala atracție pentru zburătoare, și-a oprit activitatea, în 2020.

Carnariu s-a aflat luni în Bihor pentru a lansa, împreună cu vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, trei proiecte europene dedicate ariilor naturale de aici, prin care se vor face diferite investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de turism în zonele ocrotite de lege.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!