Ce omul a distrus, reînvie natura! Floare-simbol a Bihorului, nufărul termal se încăpăţânează să îşi deschidă petalele, chiar dacă oamenii i-au distrus "casa".

În timp ce rezervaţia Peţea şi lacul Ochiul Mare, unde nufărul a înflorit milioane de ani, au ajuns o amintire din cauza consumului iraţional de apă termală, gingaşa floare s-a relocat de una singură, pe o vale din satul Sânmartin. "Această plantă este o eroină", spune chimistul Ludovic Gilău, care întreaga carieră a studiat nufărul termal.

O groapă de gunoi

Cine caută în Băile 1 Mai rezervaţia Peţa (foto), cândva o minune a naturii, va avea în faţa ochilor o imagine deprimantă. O afundătură seacă a ajuns acum lacul cu apă termală unde, până în 2010, creşteau nufărul şi melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă. Din pământul crăpat de lipsa apei au răsărit doar bălării, pe care nimeni nu se mai oboseşte să le taie, iar pe fundul lacului zace o pubelă spartă.

"Ne-am obişnuit deja cu lipsa frumosului lac, care a dispărut împreună cu cele trei specii endemice, adevărate rarităţi, relicte din era glaciară. Dar nu pot să înţeleg cum instituţiile din Oradea nu iau nicio măsură, măcar teoretică", spune, cu năduf, inginerul geolog Paál Gábor.

În anii ’70, Paál a deschis cercetările la zăcământul geotermal din străfundurile Oradiei şi staţiunilor vecine şi, deşi de decenii bune locuieşte în Ungaria, a rămas atent la problemele din Bihor. A tras numeroase semnale de alarmă privind moartea rezervaţiei, aşa cum au făcut şi alţi specialişti, dar fără folos, pentru că autorităţile n-au luat măsuri serioase.

#Rezist

De la moartea rezervaţiei Peţa, nufărul termal a mai putut fi admirat doar în medii artificiale. După ce a făcut cercetări despre înmulţirea in vitro a lotusului, biologul Cristian Blidar i-a creat condiţiile potrivite în lacul din campusul central al Universităţii din Oradea, ca să prevină extincţia plantei. Cu acelaşi scop, seminţe de nufăr au fost duse şi în acvarii din Ungaria.

Ludovic Gilău chimistDe câţiva ani, însă, oamenii de ştiinţă urmăresc cu interes cum nufărul termal apare pe pârâuri din Oradea şi din Sânmartin, aproape miraculos. "Câteva exemplare au apărut, în anii trecuţi, pe Peţa, în cartierul Nufărul, unde există o deversare de apă geotermală. Apa a purtat seminţele plantei, care şi-au găsit un loc potrivit şi au făcut rădăcini. Între timp, au dispărut, probabil au fost furate", spune chimistul Ludovic Gilău (foto), fost decan al Facultăţii de Medicină din Oradea. Chiar dacă acum e în pensie, profesorul încă cercetează nuferii, alături de Blidar.

O altă colonie de lotuşi a fost văzută pe valea Hidişel, în Băile 1 Mai, în amonte de confluenţa văii cu pârâul Peţa. "Acolo, seminţele au fost duse, probabil, de raţe", crede Gilău.

Peţa egal Hidişel

Mai nou, cercetătorii au descoperit un alt loc unde nufărul termal pare să o ducă foarte bine: pe Peţa, în satul Sânmartin, aproape de stadion. "Este impropriu să-i mai spunem Peţa, pentru că acest râu nu mai există, odată ce a secat lacul de unde a izvorât. Ceea ce noi numim Peţa este de fapt valea Hidişel, afluent al Peţei", explică chimistul, avertizând încă o dată că, aşa cum pârâul termal a dispărut, într-o zi ar putea dispărea întreg zăcământul care alimentează Oradea şi staţiunile vecine.

Valea Hidişel nu este termală, dar colectează şi ea deversări de apă caldă din Băile Felix şi Băile 1 Mai, aşa că temperatura ei urcă până la 30 de grade, cum îi place lotusului. Astfel că, într-o zonă unde căderea de apă este mai lentă, au apărut zeci de exemplare de nufăr.  

Un supravieţuitor

Specialiştii spun însă că, aşa spontan cum a apărut, nufărul termal poate dispărea şi de aici, dacă, de pildă, temperatura apei va scădea, sau dacă plantele ar fi distruse de om. "Nu putem spune că planta este salvată pentru că o vedem acolo, ci doar că supravieţuieşte, în pofida omului", spune Gilău.

Profesorul mărturiseşte că respectă mult nufărul termal tocmai pentru că este un supravieţuitor. "Planta asta este o eroină, care de 70 de milioane de ani se încăpăţânează să supravieţuiască. În tinereţe, eu am văzut lacul Ochiul Mare inundat cu motorină, plin de alge, acum îl vedem secat, dar totuşi nufărul trăieşte", zice chimistul.

Se poate!

Cristi Blidar biologDeşi Peţa este, de-a lungul său, un pârâu protejat de lege, specialiştii susţin că este nevoie de intervenţia autorităţilor, ca plantele de nuferi să fie ocrotite. "Ar trebui făcut un bazin pe parcursul pârâului Hidişel, undeva înainte de confluenţa cu Peţa. Eu şi echipa mea l-am popula cu nufăr termal şi am asigura condiţii cât de cât naturale pentru acest relict. Acel loc s-ar transforma şi într-o atracţie turistică", declară şi biologul Cristi Blidar (foto).

Aşadar soluţii sunt, cum au mai fost, de altfel, de-a lungul ultimului deceniu, când specialişti şi politicieni au privit nepăsători cum Ochiul Mare moare. Rămâne doar ca, măcar în al 13-lea ceas, cineva să ia totuşi o decizie în favoarea nufărului termal...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!