Mândria orădenilor (oricum umflată by default, căci bihorenii-s nialcoși încă din și prin născare) că au cea mai modernă Unitate de Primire a Urgențelor din țară poate suferi serios după ce, accidental, a ieșit la iveală că noua clădire are câteva beteșuguri. La fel și mândria Primăriei.

La ploi torențiale, cum a căzut una acum vreo două săptămâni, apa se infiltrează prin terasă fiindcă, ulterior recepționării clădirii, o firmă, alta decât cea constructoare, a găurit membrana hidroizolatoare pentru a monta niște aparatură pe acoperiș, fără să anunțe constructorul și fără să refacă izolația. Treabă de Dorel.

Mai nasol e că echipamentele respective, niște aparate de condiționare a aerului, nici nu ar fi fost necesare dacă de la început sistemul de încălzire/răcire, altminteri cu adevărat performant, ar fi fost gândit mai meticulos. Așa cum a fost făcut, asigură o aceeași temperatură, egală, în toate spațiile, dar unele încăperi, cum ar fi sala CT-ului și cea a serverelor, necesită temperaturi mai coborâte, pentru că echipamentele pe care le adăpostesc degajă căldură.

Ar mai fi și alte mărunțișuri care strică ansamblul. Nici canalizarea n-a fost executată cu un circuit pentru lichidele rezultate din decontaminările ce se fac într-o sală anume amenajată, unicat în țară, și altul pentru apele menajere uzate, care se puteau scurge fără nicio problemă în canalizarea orașului. Urmarea? Totul ajunge în „fosa” sălii de decontaminare, care din acest motiv trebuie golită mai des decât era cazul, cu costuri suplimentare.

Șeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea, spune că a semnalat problemele, în mai multe rânduri, conducerii spitalului, dar fără rezultatele scontate. În condițiile astea, Primăria, pentru că ea a comandat lucrările, e datoare să intervină pentru a identifica și penaliza responsabilul pentru fiecare defect. Să stabilească limpede: au cerut sau nu beneficiarii de la UPU, încă din faza proiectării, ca sistemul de încălzire/răcire să asigure temperaturi diferite în diferitele săli? Cerința lor a ajuns sau nu la proiectant? Dacă da, înseamnă că acesta a ignorat-o și trebuie taxat, inclusiv prin ignorarea lui la următoarele lucrări publice. Dacă nu, să răspundă fie urgentiștii, fie managerul, pentru că n-au dat indicații corecte când ar fi trebuit. La fel, dacă Borcea a sesizat conducerea spitalului (și nu am motive să bănuiesc că nu), iar aceasta n-a reacționat în consecință, să fie sancționată de la manager până la personalul responsabil cu achizițiile, cu recepționarea și cu mentenanța.

Cea mai proastă opțiune, pentru municipalitate, ar fi să rămână oarbă și surdă la micile probleme, care se adună și, astfel, devin o problemă mare. Așadar, are obligația să demonstreze că e capabilă nu doar să obțină fonduri pentru investițiile necesare orașului, ci și să se asigure că, odată date în folosință, noile obiective sunt funcționale fără cusur. Cum ar fi zis comuniștii, să progreseze de la cantitate la calitate, asta dacă nu cumva ea însăși suferă de aceleași bube ca ale tuturor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!