Direcția de Sănătate Publică Bihor a transmis miercuri după-amiază un comunicat oficial în urma incidentului grav petrecut la hotelul Cristalin din Vârtop, unde zeci de persoane – majoritatea copii – au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară.
Potrivit anchetei preliminare, toți pacienții internați au declarat că au consumat paste carbonara, servite la cină în seara de 7 iulie.
Anchetă în desfășurare
În noaptea de marți spre miercuri, a fost activat Planul Roșu de intervenție de către ISU Bihor, în urma apelurilor prin 112 privind alterarea stării de sănătate a mai multor persoane cazate într-o unitate hotelieră din Vârtop.
„În cursul dimineții de 09.07.2025, personalul de specialitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor a demarat ancheta epidemiologică la unitatea sanitară și o echipă din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică s-a deplasat la unitatea de cazare pentru verificări”, a transmis directorul DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.
În unitate sunt cazate două grupuri de turiști, unul din București (33 de persoane, dintre care 29 copii și 4 adulți) și altul din Timișoara (25 de persoane, dintre care 20 copii și 5 adulți), care au ajuns la pensiune în data de 6 iulie. De asemenea, printre turiști se află și un cetățean străin, care nu prezintă simptome.
18 persoane internate
„Până la data de 09.07.2025, ora 13, au fost internați, la Secția de Boli de Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, un număr de 18 persoane (16 copii și doi adulți), cu diagnosticul ‘suspiciune TIA’ (n.r. - toxiinfecție alimentară), care fac parte din grupul de turiști din București”, a mai precizat dr. Rahotă.
Potrivit comunicatului DSP Bihor, cele două grupuri au organizat excursii în zilele de luni (la Groapa Ruginoasă) și marți (la Peștera Scărișoara), iar o parte dintre participanți au consumat apă de la un izvor montan - de unde consumă și localnicii -, iar apoi porumb fiert și ciocolată de casă cumpărate de la comercianți ambulanți.
Totodată, toți cei internați au declarat că au consumat alimente preparate în incinta unității turistice. Se suspectează că stările de rău au fost cauzate de paste carbonara, consumate de turiști la cină pe 7 iulie. „Pe baza informațiilor de până acum, alimentul comun incriminat este „paste Carbonara”, servit la cina din data de 07.07.2025”, se mai arată în informarea trimisă de DSP Bihor.
Se simt mai bine
Primele simptome - grețuri, vărsături și colici abdominale - au apărut la circa 30 de minute după masă, la un copil, și s-au extins în dimineața următoare la majoritatea celor afectați. „Simptomatologia digestivă este în remisie cu stare generală ameliorată”, a adăugat directoarea DSP.
Instituția subliniază că ancheta epidemiologică este în desfășurare, iar concluziile vor fi comunicate după finalizarea tuturor verificărilor și a analizelor de laborator.
Administratorul pensiunii, Alin Birta, a declarat tot miercuri pentru BIHOREANUL că meniul a fost identic pentru ambele grupuri, iar doar copiii din București au prezentat simptome. Acesta susține că unitatea colaborează cu autoritățile și a precizat că s-au prelevat probe inclusiv din piscină.