După activarea planului roșu de intervenție, în noaptea de marți spre miercuri, la Vârtop, și spitalizarea a 21 de persoane - marea majoritate copii - cu simptome de toxiinfecție alimentară, patronul hotelului din Vârtop, unde a fost cazată tabăra, face primele declaraţii publice. Alin Birta, administratorul hotelului Cristalin, susţine, într-o declarație făcută pentru BIHOREANUL, că în hotel sunt cazate două grupuri, unul din Timișoara și un altul din București, meniurile sunt aceleaşi pentru ambele, iar singurii care au acuzat probleme sunt copiii din Capitală.

"Cu toţii au mâncat același lucru”

„Avem 50 de copii veniți din Timișoara și 30 din București. În grupul din Timiș nu a fost nicio îmbolnăvire, toți cei care au acuzat stări de rău sunt din grupul din București”, a declarat patronul Alin Birta miercuri, contactat de BIHOREANUL.

Acesta subliniază că meniul a fost același pentru toți ocupanții hotelului, pregătit conform indicațiilor primite de la organizatori: „Avem același furnizor, aceleași preparate. Mâncarea a fost ușoară, exact cum ni s-a cerut", a precizat bărbatul.

Potrivit acestuia, grupul de turiști afectat de toxiinfecția alimentară ar fi fost plecat marți într-o excursie în zonă, iar pe drum mai mulți participanți ar fi consumat porumb fiert și plăcinte.

"Poate au băut apă de la rețea, în hotel, deși le-am spus că nu e potabilă. Au stat și în piscină, poate au înghițit apă. Sunt copii de 7 ani, degeaba le atragi atenția, nu toți sunt atenți. Din fericire, după cum ne-au asigurat medicii, toţi cei internaţi au forme uşoare şi medii ale bolii", a mai declarat Birta pentru BIHOREANUL, adăugând că nu vrea să stabilească vinovăţii, ci doar să afle adevărul: „Nu vreau să arunc vina. Chiar nu știu ce s-a întâmplat, dar colaborăm cu autoritățile. Chiar acum e DSV (Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor - n.r.) aici, în anchetă. S-au luat probe și din piscină", declară el.

Proprietarul hotelului Cristalin a mai precizat că unitatea găzduiește an de an grupuri de copii în tabere școlare și nu a mai fost implicată în astfel de incidente. Cert este că, pentru a liniști părinții și organizatorii, toți copiii din grupul din București au fost duși miercuri dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Oradea, pentru consultații: „Să fie liniștiți că sunt bine. Se vor întoarce”, mai spune Birta.

Planul roşu

Incidentul, după cum a relatat BIHOREANUL, a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, când printr-un apel la 112 a fost semnalată o posibilă toxiinfecție alimentară într-o tabără de copii cazați la hotelul Cristalin din Arieșeni, zona turistică Vârtop. Potrivit ISU Crișana, 28 de persoane prezentau simptome de greață, vărsături și crampe abdominale. Ulterior, 18 persoane au fost transportate la spital, iar în cursul dimineții au mai ajuns încă 3 copii.

Medicul-șef UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a declarat că în total 21 de persoane - 19 copii și 3 adulți – au fost duse la spitalele din Oradea, unde au fost examinate, stabilizate și internate în secția de Boli Infecțioase. „Au prezentat forme de toxiinfecție alimentară, cu dureri abdominale și grețuri. Au fost stabilizați și se află sub monitorizare”, a precizat dr. Borcea.

Direcția de Sănătate Publică Bihor a declanșat o anchetă epidemiologică pentru a stabili cauza exactă a îmbolnăvirilor. Directorul DSP, dr. Daniela Rahotă, a confirmat că acțiunea a început miercuri dimineață, iar rezultatele analizelor urmează să clarifice dacă mâncarea de la hotel sau alți factori externi sunt responsabili pentru incident.

Între timp, toți copiii din grupul afectat au fost consultați preventiv miercuri dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Oradea, iar atât ei, cât și grupul din Timișoara, primesc în prezent mâncare de regim.