În cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Iuliu Maniu”, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea găzduiește o dublă lansare de carte închinată Sfinxului de la Bădăcin. Miercuri, de la ora 17, la secția Muzeul Orașului Oradea din Cetate vor fi lansate „Iuliu Maniu. Politică și morală”, o monografie scrisă de Cristian Borz și Ana-Maria Borz, și „Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu”, în care Mihai I Grăjdeanu prezintă fapte și personaje în... desene.

Cartea „Iuliu Maniu. Politică și morală” a apărut în 2023 la Editura Școala Ardeleană și Caietele Silvane și se dorește a fi o monografie a vieții și carierei politice a Sfinxului de la Bădăcin, dar și o incursiune în istoria zbuciumată a României, cei doi cercetători punctând cele mai importante momente ale primei jumătăți a secolului XX, care s-au îmbinat cu destinul tragic al marelui om politic Iuliu Maniu.

Romanul grafic interactiv „Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu” a apărut tot în 2023, la Editura Fundației Culturale Memoria, fiind un proiect realizat în parteneriat cu Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național 2023.

Volumul propune un tur virtual al Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin prin intermediul benzii desenate istorice, precum și o cronologie desenată în cadre succesive a celor mai importante momente din viața lui Iuliu Maniu.

„Adaptarea romanelor istorice sub formă de benzi desenate a devenit, în ultimii ani, foarte populară pe piața internațională”, a spus autorul Mihai I. Grăjdeanu. „Acest tip de roman grafic interactiv este un concept nou în România şi cred că elevii sunt interesaţi să descopere istoria altfel decât prin intermediul orelor de la şcoală sau din cărţile clasice de istorie. Filmul, la fel ca banda desenată, reprezintă un intermediar pentru a transmite idei, mesaje care să rămână în mintea privitorului sau cititorului. Prin acest nou roman grafic, un fel de educație muzeală prin benzi desenate, îi încurajez pe elevi să contribuie la poveste, să-şi exprime propria opinie. Astfel bariera de comunicare dintre elev - profesor, sau elev - muzeograf, cred că dispare şi se poate porni o discuţie constructivă la ora de istorie sau într-un muzeu. Şi totul pe baza unui roman grafic de acest gen”, a mai spus el.

În anul 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la moartea sa, în Temnița Sighetului (5 februarie 1953).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!